Ga naar de inhoud
Zonder ramen

Bemanning al maanden vast op cruiseschepen: 'Erger dan ik had verwacht'

Passagiers konden wel van de Greg Mortimer. Beeld © EPA

Al maanden dobberen ze op zee, vaak in kleine ruimtes zonder ramen. Veel passagiers van cruiseschepen zijn inmiddels van boord, maar crewleden zitten nog vast.

Over de hele wereld zitten nog tienduizenden crewleden vast op schepen. Aanleggen mag niet, omdat niemand de schepen toe wil laten. Allemaal uit angst voor het virus.

36 crewleden ziek

Carolina Vásquez is de tel kwijtgeraakt van het aantal dagen sinds ze de zon heeft gezien. Ze zit inmiddels al zeker twee weken vast in een hut zonder ramen op cruiseschip Greg Mortimer. Aan boord zijn 36 crewleden ziek.

"Ik had niet verwacht dat het zo'n tragisch en vreselijk verhaal zou worden", zegt Vásquez tegen persbureau AP. Haar schip dobbert voor de kust van Uruguay.

Obama
Lees ook:
Obama haalt uit naar aanpak Trump van coronacrisis: 'Chaotische ramp'

De 36-jarige Vásquez heeft koorts. Ze weet niet of ze besmet is geraakt met het coronavirus, maar ze voelt zich zo ziek, dat ze niet eens een douche durft te nemen. Bang dat ze buiten westen raakt..

50 dagen aan boord

Melinda Mann (25) voelt wel eindelijk weer vaste grond onder haar voeten. Ze zat 50 dagen aan boord van de Koningsdam, een schip van de Holland-Amerika Lijn.

Toen de passagiers van de Koningsdam werden geëvacueerd, probeerde Mann mee te glippen. Ze werd tegengehouden door de beveiliging. 21 uur per dag zat ze vervolgens in een ruimte van 14 vierkante meter. "Dat ze ons opgesloten hielden, is absoluut belachelijk."

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

04:00
Hoe groot die kans is op overlijden door corona? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

'Mensen zijn gesloopt'

Dokter Mauricio Usme raakte aan boord besmet met het virus, hij kwam op de ic terecht. Daar lag hij samen met een man uit de Filipijnen, die later overleed. Inmiddels is Usme hersteld en terug aan boord van de Greg Mortimer, waar ook Vásquez zit. "Mensen zijn gesloopt, ze zijn op", vertelt hij. "We voelen ons zo kwetsbaar, alsof we continu in levensgevaar zijn."

Het bedrijf CMI, de eigenaar van de Greg Mortimer, zegt dat het geen toestemming krijgt om het personeel van boord te laten gaan. De crewleden hebben 22 verschillende nationaliteiten en iedereen naar huis laten vliegen zou ook onmogelijk zijn.