Referendum over Brexit

Britse topeconomen: 'Er zijn geen goede argumenten voor Brexit'

22 juni 2016 11:53 Aangepast: 31 juli 2017 03:30
Voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson (L), is en belangrijk kopstuk voor de pro-Brexit campagne. Beeld © EPA

De Britse econoom Tony Yates trommelde 280 economen op om te waarschuwen voor de gevolgen van een Brexit. Ze schreven een brief naar The Times, maar hun noodkreet werd nauwelijks opgepikt.

Hoe kan dat? Verslaggever Hella Hueck sprak de hoogleraar monetaire economie in Londen.

De voorman van de Leave Campaign, Michael Gove, vergelijkt experts die pleiten om binnen de EU te blijven met nazi's die Einsteins werk niet wilden erkennen omdat hij Joods was. Daar zou Yates dus ook onder vallen.

Maar die vergelijking gaat scheef, vindt Yates: "De vergelijking die Gove maakt is vals. In plaats van dat hij ingaat op de argumenten, plant hij het zaadje dat deskundigen die het met hem oneens zijn niet eerlijk zijn en schandelijke motieven hebben. De vergelijking met de nazi's vind ik verachtelijk."

Maar terwijl Gove wel alle aandacht krijgt, werd de brief van Yates nauwelijks opgepikt.

"Er was nauwelijks aandacht voor inderdaad. We hebben er onderling maar een beetje grappen over gemaakt. Misschien is men een beetje 'brievenmoe'. Er is ook veel scepsis bij de bevolking. De ene econoom zegt dit. De andere weer dat. Maar er zijn gewoon geen goede economische argumenten om uit de EU te stappen", zegt Yates tegen RTL Z.  

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier het hele interview met Yates.

Bangmakerij?

Het aantal economische studies dat de impact van een vertrek van Groot-Brittannië becijfert loopt langzamerhand in de tientallen. Volgens de Bank of England tuimelt het land een recessie in als de Britten eruit stappen. Volgens het Britse Ministerie van Financiën staan er 500.000 banen op het spel.

Pure bangmakerij! Van Boris Johnson die de Leave-campagne leidt verwacht je dat soort uitspraken.

Maar ook de zakenkrant The Financial Times is kritisch over het gegoochel met modellen en aannames omdat er ontzettend veel onzekerheden zijn: "Een stem om uit de EU te stappen zal de economie zo goed als zeker een nare schok geven, dus je moet de uitkomsten van het rapport niet zo maar aan de kant schuiven. Maar je moet erg kritisch zijn over de details. Bot gezegd: het ministerie van Financiën heeft de cijfers verzonnen, maar ze zijn niet heel erg overdreven."

Geen catastrofe

Feiten over de toekomst, hadden we ze maar. Toch is voor Tony Yates de zaak helder: "Een Brexit wordt geen catastrofe, laat ik dat voorop stellen. Maar op de lange termijn gaan we het echt voelen."

"Het pro-Brexit kamp wil een restrictie op het vrije verkeer van mensen. Daar zal Europa ons een prijs voor laten betalen. Hoeveel dat precies wordt is lastig te zeggen, maar dat zijn flinke getallen. De kosten hangen er vanaf in hoeverre wij dadelijk nog toegang krijgen tot het vrije verkeer van goederen en diensten. Dit kan oplopen tot jaarlijks een verlies van 5 tot 10 procent van je inkomen", zegt hij. 

Misschien hebben alle Bremain economen het bij het verkeerde eind. Dat is de afgelopen eeuw wel vaker gebeurd was het commentaar van de The Telegraph vorige maand "Economists have a century of failure behind them. No wonder they back remain now." 

Economen hebben het ook wel eens mis

In 1999 vond 65 procent van de economen dat Groot-Brittannië zich moest aansluiten bij de euro. De overgrote meerderheid van economen zag de financiële crisis in de VS en de daaropvolgende eurocrisis niet aankomen. Uiteindelijk gaat het om geloofwaardigheid. Wat heb je eraan, aan de EU en aan die economen?

Thumbnail

Yates: "Ik zeg niet dat macro-economie makkelijk is. Daarom zijn er ook macro-economen. Als we zouden weten hoe we een complex systeem van 60 miljoen mensen kunnen beïnvloeden zodat ze kunnen handelen zonder enige onderbreking dan zou een computer dat wel doen."

Schade voor de economie

Er zijn natuurlijk ook economen die ervan overtuigd zijn dat een vertrek uit de EU goed is voor het Verenigd Koninkrijk. Zoals het platform Economists for Brexit dat uit acht economen bestaat.

"Er zijn heel veel verschillende soorten economen en regelmatig zijn we het zwaar met elkaar oneens", zegt Yates. "Toch heb ik ruim 200 economen op een lijn weten te krijgen dat een Brexit onze economie schade toe zal brengen."

"Er zijn tientallen rapporten verschenen. Dat zegt toch wel iets. Dan heb je in een tv-debat aan de ene kant een serieus onafhankelijk instituut als de Bank of England die zegt dat er grote consequenties zijn en aan de andere kant wordt er snel een pro-Brexit econoom op het schild gehesen."

"De gemiddelde kijker denkt dat de argumenten van beide kanten even valide zijn. Ik denk gewoon niet dat er goede economische argumenten zijn om eruit te stappen. Misschien wel politieke, maar geen economische", voegt hij toe. 

Toch hoeft Yates zich niet het meeste zorgen maken of hij en zijn vakgenoten nog wel vertrouwd worden door het publiek. Uit deze recente Britse poll blijkt dat van wetenschappers nog best wat aangenomen wordt. (Ja, ook van economen…) Wie echt niet worden vertrouwd door het grote publiek in Groot-Brittannië zijn politici en journalisten.

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore