Ga naar de inhoud
Vakantieplannen in coronatijd

Kunnen we nou naar Frankrijk of niet?

Nog veel onzekerheid over vakanties in Frankrijk. Beeld © ANP

Veel onzekerheid over de zomervakantie. Vakantieland Frankrijk is hard getroffen door het coronavirus. Hoewel de lockdown inmiddels voorzichtig wordt versoepeld, is het land nu nog gesloten voor Nederlandse toeristen. Maar tot wanneer? "Het coronavirus gaat niet op vakantie."

Wordt het deze zomer de Autoroute du Soleil? Frankrijk is er nog niet uit of het buitenlandse toeristen wil binnenlaten. De grenzen zijn in elk geval tot 15 juni gesloten. Begin juni wordt meer bekendgemaakt over toerisme in de zomerperiode. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of Nederlandse vakantiegangers deze zomer weer welkom zijn.

Europa
Lees ook:
Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen

Frankrijk is hard getroffen door de coronacrisis. Al meer dan 26.000 mensen zijn om het leven gekomen. Wel verschilt het per regio hoe erg de situatie is. Zo zijn er vooral veel besmettingen vastgesteld in de regio rond Parijs en in het noordoosten van Frankrijk.

Lockdown versoepeld

Het aantal besmettingen vlakt wel af, dus wordt de lockdown langzaam versoepeld. Vanaf maandag mogen de Fransen weer de deur uit voor niet-noodzakelijke uitjes. Al moeten ze wel binnen een straal van 100 kilometer van hun huis blijven.

Vanaf volgende maand gaan restaurants en cafés weer open. Maar alleen in gebieden waar de gezondheidszorg het aantal patiënten aankan. Ook veel stranden mogen weer open, maar mensen moeten daar wel afstand houden.

Veel vakanties in eigen land

01:57
Als je niet naar het buitenland kunt, dan blijf je toch lekker hier?

Wel blijft de noodtoestand voorlopig nog van kracht. Dat betekent dat de Franse regering meer bevoegdheden heeft om verregaande maatregelen door te voeren. De noodtoestand geldt tot 24 juli. Maar dat wil niet zeggen dat tot die tijd geen vakanties mogelijk zullen zijn.

Franse politici temperen de verwachtingen. Volgens de Franse minister van Toerisme is het niet de bedoeling dat dit jaar massa’s toeristen naar Frankrijk komen. "Het coronavirus gaat niet op vakantie", waarschuwde de minister van Volksgezondheid eerder al.

'Europeanen onder elkaar'

President Emmanuel Macron stelde deze week dat het te vroeg is om te zeggen of vakanties kunnen doorgaan. Intercontinentaal toerisme ziet hij niet zo zitten. Maar voor Europese reizigers zet hij de deur op een kier: “Afhankelijk van hoe de epidemie zich ontwikkelt, zullen we wellicht met Europeanen onder elkaar moeten blijven”, zei hij.

Toch is de druk op de regering groot om de grenzen te openen voor – in elk geval Europese – toeristen. Toerisme is erg belangrijk voor Frankrijk: er komen elk jaar zo’n 90 miljoen vakantiegangers naar het land. En dat is goed voor bijna 10 procent van het bruto binnenlands product.

Populaire vakantiebestemming

Voor Nederlanders is het nog altijd één van de populairste vakantiebestemmingen. En dus zou het veel Nederlandse vakantiegangers goed uitkomen als ze straks gewoon naar Frankrijk kunnen afreizen.

In
Lees ook:
In welk vakantieland ben je welkom? ANWB komt met reiswijzer