Buitenland

Werkloosheid VS naar hoogste niveau sinds de Grote Depressie

08 mei 2020 16:13
Ook in de VS zijn kantoren en winkels dicht vanwege de coronacrisis. Beeld © AFP

De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt ongekend hard geraakt door de coronacrisis. In de maand april raakten 20,5 miljoen mensen hun baan kwijt, dat is 14,7 procent van de beroepsbevolking. 

Dat niveau van werkloosheid werd voor het laatst gehaald tijdens de Grote Depressie in de jaren 30 van de vorige eeuw. Toen piekte de werkloosheid op zo'n 25 procent, al was dat wel voordat de overheid de officiële data ging publiceren, meldt de New York Times

Ter vergelijking: tijdens de laatste grote crisis, de recessie in 2009, raakten in totaal 8,7 miljoen Amerikanen hun baan kwijt. De werkloosheid kwam toen uit op 10 procent. In februari van dit jaar was de werkloosheid nog 3,5 procent, dat was het laagst in een halve eeuw. In maart was dat al weer iets opgelopen, tot 4,4 procent. 

Niet het complete beeld

Het cijfer van vandaag, van het Amerikaanse ministerie van Arbeid, schetst volgens de krant overigens nog niet eens het hele plaatje. In de werkloosheidscijfers van de overheid worden alleen de mensen meegerekend die staan ingeschreven als werkzoekende. In het cijfer zijn de talloze mensen die minder uren werken of een loonsverlaging moesten slikken niet verwerkt.  

Er was overigens op een nog slechter cijfer gerekend: economen gingen uit van 22 miljoen verloren arbeidsplaatsen en een werkloosheid van 16 procent. Zij vrezen dat de werkloosheid in de VS nog verder zal oplopen omdat nog steeds heel veel bedrijven de deuren gesloten houden en steeds meer werknemers zijn of worden ontslagen.

Presidentsverkiezingen

De zeer sterk gestegen werkloosheid vergroot de druk op president Donald Trump om de Amerikaanse economie weer open te gooien, met de verkiezingen in aantocht later dit jaar. Maar volgens hem komen de verloren arbeidsplaatsen allemaal weer snel terug. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid VS stijgt: weer 3,2 miljoen nieuwe ww-aanvragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore