Ga naar de inhoud
'Stamboom' van besmettingen

Coronavirus mogelijk al in oktober overgesprongen op mensen

Het virus verspreidde zich vanuit China snel over de wereld. Beeld © EPA

Vorig jaar, ergens tussen 6 oktober en 11 december, is het coronavirus in China voor het eerst overgesprongen op mensen. Dat concluderen wetenschappers na het onderzoeken van meer dan 7600 mensen wereldwijd die ziek werden van het coronavirus.

De onderzoekers van het University College in Londen kijken naar de genetische sequentie van het virus. Omdat ze informatie hebben van over de hele wereld kunnen ze een soort stamboom maken van de besmettingen. 

Als
Corona-update, stel je vraag
Als de maatregelen worden versoepeld, komt er dan een tweede golf?

Snelle verspreiding wereldwijd

Zo kunnen ze de evolutie van het virus volgen. Het onderzoek laat zien dat het virus zich vanuit China al vroeg en snel over de wereld verspreidde.

Op 31 december maakte China voor het eerst officieel melding van de nieuwe virusziekte. Toen werden in Wuhan al meerdere patiënten behandeld. De eerste officiële coronadode in China werd genoteerd op 11 januari.

Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

03:45
Veel mensen hopen dat het coronavirus verdwijnt zodra het buiten warm wordt.

Op 20 januari werden de eerste besmettingen buiten China gemeld. Dat was in Japan, Zuid-Korea en Thailand. 

Niet dodelijker of besmettelijker

Het coronavirus muteert, zoals normaal is bij virussen. "Mutaties zelf zijn niet per se slecht en er is niets dat er op wijst dat dit virus sneller of langzamer muteert dan verwacht", zegt onderzoeker Francois Balloux tegen Reuters. "Tot nu toe zien we niet dat het virus meer of minder dodelijk of besmettelijk is geworden."

Europa
Versoepeling
Europa verlicht lockdown: dit mag weer in andere landen

De onderzoekers vonden wereldwijd bijna 200 kleine, terugkerende mutaties in het virus. Dat laat volgens hen zien dat het virus zich aanpast aan de mens terwijl het zich verspreidt over de wereld.