Covid-19

Britse minderheden maken grotere kans op dood door coronavirus

07 mei 2020 17:33 Aangepast: 07 mei 2020 17:44
Britse minderheden werken vaker als buschauffeur in grote steden, zoals Londen. Beeld © EPA

Mensen met een zwarte huidskleur, Pakistaanse of Bengaalse achtergrond hebben een grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het Britse statistiekbureau. Voor mensen met een zwarte huidskleur is de kans zelfs ruim vier keer zo groot als voor witte mensen.

Het statistiekbureau kan die grote verschillen niet helemaal verklaren. Als de onderzoekers rekening houden met bijvoorbeeld armoede, gezondheid en opleiding worden de verschillen kleiner, maar ze blijven wel bestaan.

Een zwarte Engelsman heeft dan – in vergelijking met zijn witte buurman – alsnog een bijna twee keer grotere kans om dood te gaan aan Covid-19.

Ook in de Verenigde Staten sterven minderheden vaker aan het coronavirus

In de wijk Corona in New York zijn de aantallen zieken en doden door het coronavirus een stuk hoger dan in andere wijken in de miljoenenstad. In Corona wonen veel migranten: "Niemand bekommert zich om ons."

Het Britse statistiekbureau meldt ook dat mensen met een Bengaalse, Pakistaanse en Indiase achtergrond een groter risico lopen op overlijden aan het virus.

Oorzaken

Wat er precies aan de hand is, moet nog verder worden onderzocht. Leefomstandigheden zijn in ieder geval een belangrijke factor. Minderheden wonen bijvoorbeeld vaker met grotere gezinnen, in kleinere huizen in armere wijken van de grote stad.

Miniatuurvoorbeeld
Ongelijkheid

Opvallende cijfers: in de VS sterven vooral minderheidsgroepen aan coronavirus

Volgens de onderzoekers is een andere mogelijke oorzaak dat minderheden veelal in beroepen werken, zoals de zorg. Of ze doen werk waar ze veel andere mensen tegen komen. Britten uit Pakistan of Bangladesh werken bijvoorbeeld vaker als taxi- of buschauffeur. 

Diabetes en overgewicht

Onderliggende ziektes, zoals diabetes, overgewicht of hart- en vaatziekten kunnen ook een rol spelen. The Guardian schrijft dat in Groot-Brittannië mensen uit Pakistan of Bangladesh drie tot vier keer meer kans hebben op diabetes in vergelijking met witte Britten. 

Mensen met onderliggende ziektes hebben een grotere kans om te overlijden aan corona.

Miniatuurvoorbeeld
Opgestapt na ophef

Britse corona-expert negeert eigen regels: laat getrouwde vriendin langskomen

Groot-Brittannië is een van de zwaarstgetroffen landen in Europa. Er zijn officieel 202.359 besmettingen geteld en 30.150 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.  

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore