2700 xtc-pillen en 20 kilo joints

Roelf B. en Gert-Jan N. langer vast in Hongarije voor drugshandel Sziget

06 mei 2020 16:18 Aangepast: 06 mei 2020 16:22
Roelf B., archieffoto Beeld © Atletiekunie

De twee Nederlanders die vorig jaar werden opgepakt voor drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget blijven langer vast zitten.

Dit maakte het Hongaarse Openbaar Ministerie vandaag bekend. Het is niet duidelijk tot wanneer de hechtenis is verlengd. Volgens een woordvoerder blijven de twee vastzitten omdat er sprake is van zowel herhalings- als vluchtgevaar. 

300.000 euro aan drugs

De 22-jarige atleet Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. zouden vorig jaar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs. De twee zitten sinds hun arrestatie in de cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roelf B. en zijn vriend mogen kiezen: 10 jaar cel of risico op levenslange straf

De Hongaarse politie ontdekte tijdens het muziekfestival Sziget bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints in hun auto. De drugs hadden een straatwaarde van omgerekend ongeveer 300.000 euro.

De woordvoerder verwacht dat de twee Nederlanders binnen enkele weken voor de rechter moeten komen. Tijdens die zitting zal het OM hun gevangenisstraffen van acht en tien jaar aanbieden als zij bekennen.

Strengste drugswetten

Hongarije heeft een van de strengste drugswetten van Europa. Beide mannen riskeren een levenslange gevangenisstraf als ze het strafvoorstel niet accepteren en er toch een proces komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugs dealende atleet Roelf B. trekt boetekleed aan: 'Gigantische fout'

De 23-jarige N. is volgens het OM het brein in de zaak, daarom is tegen hem de hoogste straf geëist. B. noemde zichzelf eerder dit jaar 'naïef en dom'. Hij legt de schuld bij zijn vriend Gert-Jan N., die het plan om drugs te gaan verkopen zou hebben bedacht.

Het 'avontuur'

De atleet zou hebben meegedaan vanwege het 'avontuur' en om de eentonigheid van het topsportleven te doorbreken. Hij zegt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de inkoop van de drugs.

Nederlanders op festival Sziget: 'Drugs worden gratis aangeboden'

Op muziekfestival Sziget in Hongarije blijkt het niet zo moeilijk om aan een pilletje te komen. We spraken meerdere Nederlanders op het festival. Meerdere keren per dag wordt hen iets aangeboden. Politie? "Daar moet je een beetje van uit de buurt blijven"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore