Economie heropenen

Trump bouwt taskforce af, dodental VS loopt op tot 71.000

06 mei 2020 03:37 Aangepast: 06 mei 2020 04:11
De taskforce onder leiding van vicepresident Mike Pence. Beeld © AFP

Donald Trump vervangt de speciale corona taskforce, omdat er 'een nieuwe groep mensen nodig is'. Het nieuwe team moet zich meer gaan richten op het heropenen van de economie. Intussen stierven in de afgelopen 24 uur 2.333 Amerikanen aan de gevolgen van het coronavirus.

De Amerikaanse president maakte het besluit bekend tijdens een bezoek aan een mondkapjesfabriek in de staat Arizona. Hij deed dat na een opmerking van vicepresident Mike Pence.

'Fantastische prestatie geleverd'

Mike Pence, Amerikaanse vicepresident en leider van de taskforce, had de verandering gisteren ook al aangekondigd. Hij zei dat de taskforce 'binnen enkele weken' waarschijnlijk kan stoppen.

Omdat 'de Verenigde Staten een fantastische prestatie geleverd hebben' kan het land spoedig overstappen naar 'traditionele wijze van bestuur', vertelde Pence.

Taskforce-leden zoals virusdeskundige Anthony Fauci en coördinator Deborah Brix, zijn de afgelopen tijd de gezichten geworden van de corona-aanpak in de Verenigde Staten.

Andere groep nodig

"Pence en zijn team hebben geweldig werk verricht", vertelde Trump over het besluit. "We kijken nu echter naar andere dingen, we kijken naar het versoepelen van maatregelen en daar hebben we een andere groep voor nodig."

Anthony Fauci ontkende gisteren nog dat de taskforce zou worden afgebouwd. "Dat is niet waar", zei hij tegen CBS News. Trump zei dat medici zoals Fauci en Brix deel uit blijven maken van het nieuwe team.

Tijdens het bezoek aan de mondkapjesfabriek, waar Trump zelf overigens geen mondmasker droeg, vertelde hij hoe groot de impact van het virus nog is op de Verenigde Staten.

'Strijd niet gestreden'

"De strijd is nog niet gestreden", zei de Amerikaanse president. "Ik zeg niet dat alles perfect is. Sommige mensen zullen zwaar worden getroffen. Maar we moeten ons land weer openen en we moeten het snel doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump verwacht 'eind van dit jaar' een vaccin tegen corona

De taskforce heeft de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan sociale afstand, om de verspreiding van het coronavirus in de VS te beperken. Experts vrezen dat president Trump gezondheidsexperts nu 'buitenspel zet' om de economie te kunnen heropenen.

Trumps belangrijkste corona-adviseur, Anthony Fauci (links) met Deborah Birx (rechts), de coördinator van de taskforce. Trumps belangrijkste corona-adviseur, Anthony Fauci (links) met Deborah Birx (rechts), de coördinator van de taskforce.

Dodental loopt op

Het dodental als gevolg van het coronavirus steeg gisteren met 2.333, een dag eerder waren dat er nog 1015. In totaal overleden meer dan 71.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee is het het zwaarst getroffen land ter wereld. Het aantal besmettingen in het land ligt hoger dan 1,2 miljoen.

Dit is waarom Trump een Chinees laboratorium beschuldigt

Trump windt er geen doekjes om: volgens hem ligt de oorsprong van de corona-uitbraak in een Chinees laboratorium. Hoewel onderzoekers deze beschuldiging in twijfel trekken, komt die ook niet zomaar uit de lucht vallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore