Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Spionage

Beruchte Russische cybercrimineel verdacht van hacken mail Duits parlement

05 mei 2020 11:13 Aangepast: 05 mei 2020 11:56
De Bondsdag in Berlijn (archieffoto). Beeld © ANP

Justitie in Duitsland denkt dat een agent van de Russische militaire inlichtingendienst GRU achter de spectaculaire inbraak in computers van de Bondsdag zit in 2015. Deze week is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Dmitri Badin.

Duitsland is niet het enige land dat jaagt op de 29-jarige Rus. De Amerikaanse FBI zoekt hem al langer vanwege een aanval op de anti-dopingautoriteit WADA en het manipuleren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Badin zou achter de diefstal en publicatie zitten van e-mails van de Democratische kandidaat Hillary Clinton.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De computeraanval op de Bondsdag begon eind 2015 met mails die naar diverse parlementsleden werden gestuurd en afkomstig leken van de VN. In de mails was schadelijke software verstopt. Zodra de berichten werden geopend, werd die op de computers geïnstalleerd. De hackers wisten zodoende het netwerk van de Bondsdag binnen te komen.

Duizenden mails

Op 20 mei wisten IT-specialisten de aanval te beëindigen. Er was op dat moment zeker 16 gigabite aan data verdwenen, waaronder duizenden mails van parlementsleden.

Badin bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers zetten gegevens Duitse politici online

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore