'Houd afstand of dans met ons'

Internethit Ghanese kistdragers helpt wereldwijd met lockdown

06 mei 2020 21:38 Aangepast: 06 mei 2020 21:44
Deze Ghanese kistendragers zijn inmiddels wereldberoemd. Beeld © YouTube

Een grap die al wekenlang viral gaat op het internet blijkt ook zeer geschikt voor de bestrijding van het coronavirus. Het gaat om een video van Ghanese doodskistendragers die gebruikt wordt voor het maken van grappige filmpjes. De internethit wordt nu ook door overheden en politie in landen als Colombia en India gebruikt om de lockdown te ondersteunen.

De beelden van de Ghanese uitvaartondernemers zijn niet nieuw. Al in 2017 kwamen ze voor in een reportage van de BBC. Daarin vertelde de initiatiefnemer over het opmerkelijke ritueel van het dansen met doodskisten. Die reportage verdween daarna in de archieven, tot de coronacrisis.

Want tijdens het hoogtepunt van de crisis worden de beelden massaal gebruikt om nieuwe filmpjes te maken. Die zijn macaber en grappig tegelijk. Zo lijkt het in onderstaande video of een van de kistdragers iemand probeert te waarschuwen voordat het te laat is.

Door de populariteit van de filmpjes (ook wel: memes) maken ook steeds meer organisaties en demonstranten er gebruik van. Zoals de Brazilianen in de video hieronder. Zij imiteren met een opvallende gele doodskist de Ghanese kistdragers. In Brazilië neemt het aantal coronabesmettingen snel toe. De actievoerders demonstreren daarom tegen de heropening van een winkelcentrum.

De boodschap is duidelijk: 'Ga er niet massaal op uit en vlakbij elkaar in de rij staan anders kan het wel eens heel slecht aflopen'. Door de wereldwijde faam nemen Benjamin Aidoo en zijn Ghanese collega's uit de originele video die waarschuwing over. "Houd afstand anders dans je straks met ons."

Coronaketen breken

Verspreid over de wereld gebruiken ook politiekorpsen de memes om mensen beter te bereiken. Zo danst de Colombiaanse politie met een doodskist door de straten om burgers te waarschuwen. Met het herkenbare deuntje op de achtergrond laten andere agenten zien hoe belangrijk het is om goed je handen te wassen.

In India gaan ze nog een stukje verder. Daar maakte een politiekorps een complete commercial van de meme. In onderstaand filmpje zie je wat er kan gebeuren als je er zonder mondkapje de straat op gaat. Kern van de boodschap: "Laten we de coronaketen breken."

Maar de populaire Ghanese traditie blijkt ook voor heel andere dingen gebruikt te worden. Taiwan weet sinds de mondiale uitbraak het coronavirus goed te beteugelen. En dat moet gevierd worden.

Zo is in onderstaand filmpje te zien hoe de dragers geen doodskist maar een nagemaakt vliegtuig vol met flessen champagne omhoog houden. Door de speakers van de nachtclub knalt het kenmerkende liedje.

Respect tonen

Toch is de pandemie en daarmee de enorme populariteit van de Ghanese vrienden niet alleen maar goed nieuws. Door de maatregelen zijn de feestelijke uitvaarten even geen optie in Ghana. "Mijn bedrijf staat compleet stil", zegt kistdrager Benjamin Aidoo tegen de BBC.

Hij hoopt daarom dat de pandemie snel achter de rug is. "Dan reizen we de wereld over om mensen te leren wat wij precies doen, hoe wij respect tonen voor de doden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kalou heeft schijt aan coronavirus: Duitsland spreekt van schandaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore