Ga naar de inhoud
Tv-interview

Trump verwacht 'eind van dit jaar' een vaccin tegen corona

President Donald Trump tijdens het interview met Fox News. Beeld © AFP

Volgens de Amerikaanse president Trump hebben de Verenigde Staten al aan het eind van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus. "De dokters zullen zeggen: dat mag je niet zeggen. Maar ik zeg wat ik denk", verklaarde de president in een tv-interview met Fox News.

"Wij hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar een vaccin hebben", vertelde de Amerikaanse president.

Lincoln Memorial

Trump werd voor het Lincoln Memorial in de Amerikaanse hoofdstad Washington geïnterviewd door twee presentatoren van Fox News. Volgens correspondent Erik Mouthaan is die locatie bijzonder.

"Het Memorial is haast een heilige plek voor Amerikanen. Als je daar komt doen hardlopers hun pet af, je wordt gevraagd zacht te praten."

Kan 18 maanden duren

De Amerikaanse autoriteiten meldden eerder dat een vaccin waarschijnlijk 18 maanden op zich laat wachten. Medisch topadviseur Anthony Fauci zei vorige week bij CNN dat hij verwacht dat het vaccin in januari klaar zou kunnen zijn.

"Maar dat kan ik niet garanderen", benadrukte Fauci, de belangrijkste adviseur van Trump. Volgens hem zijn er talloze onzekerheden die het vaccin kunnen vertragen.

'Vijandige pers'

Tijdens het tv-interview beantwoorde president Trump ook vragen van kijkers. Op de vraag waarom Trump niet reageert op journalisten tijdens persconferenties, zegt hij dat de pers 'zeer vijandig' tegenover hem is.

Ook zegt hij dat hij 'slechter behandeld is dan president Lincoln'. Abraham Lincoln was vanaf 1861 de zestiende president van de Verenigde Staten. In 1865 werd hij vermoord vanwege zijn beleid. 

"Verbazingwekkend dat het standbeeld van Lincoln niet opstond en wegliep", schrijft iemand op twitter:

Trump vertelt verder dat hij de Amerikaanse scholen in september weer wil openen en dat de economie 'op een zeker moment' weer moet gaan draaien. "We kunnen als land niet volledig gesloten blijven, dan is er straks geen land over."

Dodental loopt verder op

Intussen stierven in de afgelopen 24 uur meer dan 1450 Amerikanen aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental in de VS stijgt daarmee naar 67.674.

Trump vertelde tijdens het interview met Fox News dat tussen de 80.000 en 100.000 Amerikanen zullen overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. In april zei hij nog dat 50.000 tot 60.000 Amerikanen aan de gevolgen van het virus zouden kunnen sterven.

Meer dan 1,1 miljoen Amerikanen zijn besmet met het virus. Wereldwijd zijn meer dan 3,5 miljoen mensen besmet met het coronavirus.

'Vreselijke fout gemaakt'

Tijdens het interview bespreekt Trump ook de theorie dat het coronavirus mogelijk in een laboratorium in het Chinese Wuhan is gemaakt. "Ik denk dat ze een vreselijke fout hebben gemaakt en het niet wilden toegeven", zegt de Amerikaanse president daarover. "Mijn mening is dat ze een fout hebben gemaakt, het hebben geprobeerd te verbergen, maar daar niet in zijn geslaagd."

De Amerikaanse staatssecretaris, Mike Pompeo, zei gisteren dat er 'enorm bewijs' is dat het coronavirus in een Chinees laboratorium ontwikkeld is. Wat dat bewijs precies is, wilde hij niet prijsgeven.

Dit is waarom Trump een Chinees laboratorium beschuldigt

02:43
Trump windt er geen doekjes om: volgens hem ligt de oorsprong van de corona-uitbraak in een Chinees laboratorium. Hoewel onderzoekers deze beschuldiging in twijfel trekken, komt die ook niet zomaar uit de lucht vallen.