Coronacrisis

Honderd dakloze vrouwen opgevangen in Europees Parlement

01 mei 2020 20:41
Beeld © RTBF

Dakloze vrouwen in België die door de coronacrisis nergens naartoe kunnen, worden in Brussel opgevangen in een gebouw van het Europees Parlement.

Kantoren in het Helmut Kohl-gebouw zijn leeggehaald en ingericht als slaapkamers. Ook de keukens van het parlement zijn geopend. Vrouwen in nood vinden hier hulp. Sinds woensdag kunnen ze er terecht voor een warme maaltijd, medische hulp en een bed.

Huiselijk geweld

Het zijn veelal vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben. Volgens de Belgische welzijnsorganisatie en initiatiefnemer Samusocial neemt dat geweld door de crisis alleen maar toe.

Ook zijn veel opvangcentra door de crisis gesloten en is er voor vrouwen dus geen toevluchtsoord. "Sinds het begin van de crisis zijn veel vrouwen op straat terechtgekomen", zegt directeur Sébastien Roy tegen de Belgische nieuwszender RTBF. De opvangplek werd samen met het Europees Parlement in een week tijd opgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Relatieproblemen

'Codewoord voor melding huiselijk geweld bij balie apotheek'

De gebouwen van het Europees Parlement staan grotendeels leeg, omdat de meeste Europarlementariërs vanuit huis werken en videobellen. Parlementsvoorzitter David Sassoli had daarom al eerder voorgesteld de gebouwen open te stellen voor mensen die extra hulp nodig hebben. "Deze noodsituatie raakt ons allemaal. De crisis dwingt ons allemaal, ook de Europese instellingen, om een goed voorbeeld te geven."

Gezond verstand

In de keukens van het parlement worden zo'n duizend maaltijden per dag bereid, ook voor andere hulpbehoevenden en verplegend personeel dat voor coronapatiënten zorgt. Volgens de voorzitter van het parlement is het 'een goed voorbeeld van gezond verstand'. Met dit initiatief probeert Samusocial ook het Europees Parlement dichter bij de burger brengen.

Adeline op haar kamer in het gebouw van het Europees Parlement Adeline op haar kamer in het gebouw van het Europees Parlement

Voor veel vrouwen is het een plek om op adem te komen. Adeline, één van de dakloze vrouwen, zegt tegen de RTBF dat ze blij is met de opvang. "Daklozen worden makkelijk vergeten in deze crisis." Overleven op straat is volgens haar sinds de crisis nog moeilijker geworden. "Organisaties geven minder maaltijden, er zijn meer straatgevechten."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Respect

De ruimtes in het Helmut Kohl-gebouw zijn comfortabeler dan bij andere opvangplekken. Ook slapen er maar maximaal twee vrouwen op een kamer.

Maar de opvang in het gebouw is maar tijdelijk. Hoe de toekomst van dakloze vrouwen in België eruit gaat zien is nog de vraag. Sébastien Roy van Samusocial ziet de coronacrisis als een kans om de opvang voor deze kwetsbare vrouwen te verbeteren.

Adeline heeft voorlopig in ieder geval een veilige plek. "Hier worden we gerespecteerd en niet veroordeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore