Verenigde Staten

Presidentskandidaat Biden ontkent aanranding van voormalig assistente

01 mei 2020 15:47 Aangepast: 01 mei 2020 15:59
Beeld © ANP

Voor het eerst heeft presidentskandidaat Joe Biden gereageerd op de aantijgingen van zijn voormalige assistente. Ze beschuldigt hem van aanranding, maar volgens Biden is daar niets van waar. Toch brengt de beschuldiging de Democratische presidentskandidaat wel ernstig in verlegenheid.

Het gaat om een incident uit 1993. Tara Reade werkte als assistent van Biden, die toen senator was. Hij zou Reade tegen een muur hebben gedrukt en haar hebben betast terwijl hij met zijn hand onder haar rok ging. 

Afgeblaft

Toen zij zich van hem losrukte, zou Biden verbaasd hebben gereageerd omdat hij dacht dat ze hem leuk vond. Volgens Reade zou hij haar, toen zij dat ontkende, daarna hebben afgeblaft.

De 77-jarige Biden neemt het tijdens de presidentsverkiezingen in november op tegen Trump. Hij staat nu onder grote druk om op de beschuldigingen te reageren.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Presidentskandidtaat Joe Biden beschuldigd van aanranding

Reactie na een maand

Nadat eerder Bidens campagneteam de aantijgingen ontkende, doet hij dat nu ook zelf in een verklaring. Die komt ruim een maand nadat hij door Reade van aanranding werd beschuldigd. "Het is niet waar. Ik zeg ondubbelzinnig: dit is nooit gebeurd", zegt Biden vandaag in een interview met nieuwszender MSNBC. Hij wil van de beschuldiging worden vrijgesproken.

Volgens Biden zou Reade in 1993 nooit over hem hebben geklaagd. Maar zij zegt dat ze wel degelijk een klacht over hem heeft ingediend. Biden wil daarom dat het archief door de Senaat wordt onderzocht. "Alles is openbaar en ik heb niets te verbergen." 

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Het is niet de eerste keer dat Biden in verband wordt gebracht met seksueel wangedrag. Na het begin van het #metoo-tijdperk gaven verschillende vrouwen aan op een onprettige manier door Biden te zijn aangeraakt. Foto's van Biden die de vrouwen omhelst en zoent gaan op internet vaak gepaard met de term 'Creepy Uncle Joe'. 

Democraten minder fel

Dat hij nu wordt aangeklaagd, brengt de Democraten in een lastig parket. De Democratische Partij heeft de #metoo-beweging altijd gesteund. Toen de conservatieve rechter Brett Kavanaugh eind 2018 van seksueel wangedrag werd beschuldigd, wilden veel Democraten een diepgaand onderzoek. Nu hun eigen presidentskandidaat onder vuur ligt, zijn de geluiden een stuk minder fel. 

In het interview met MSNBC zegt Biden daarover: "Vrouwen hebben het recht om gehoord te worden. In elke zaak gaat het om de waarheid en in dit geval zijn de aantijgingen niet waar."

Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh onder vuur

De conservatieve rechter Brett Kavanaugh werd eind 2018 van seksueel wangedrag beschuldigd. Veel Democraten eisten een diepgaand onderzoek.

Misbruikpatroon

De New York Times sprak met betrokkenen uit de omgeving van Biden die zich niet herkennen in de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem. Er zou geen patroon van misbruik zijn, maar individuele beschuldigingen konden door de krant niet worden ontkracht. 

Toch was dit onderzoek voor vrouwen in de top van de Democratische partij 'afdoende'. Daarbij stelden zij dat Biden zich al zijn hele leven inzet voor vrouwen en heeft uitgesproken dat hij een vrouw als vicepresident wil benoemen, mocht hij in november tijdens de verkiezingen worden gekozen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore