Scherpe neuzen

Onderzoek VS naar opsporen coronavirus door honden

01 mei 2020 05:28
Een onderzoeker van de universiteit werkt met een van de honden. Beeld © University of Pennsylvania

Aan de universiteit van de Amerikaanse staat Pennsylvania bekijken onderzoekers of honden een rol kunnen spelen in het detecteren van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Als de methode aanslaat, kan het volgens de universiteit 'veel mogelijkheden' bieden.

De universiteit selecteerde acht labradors die getraind zullen worden om het virus op basis van reuk te ontdekken, meldt de Washington Post. De honden kunnen, mocht het experiment slagen, bijvoorbeeld worden ingezet op vliegvelden, of bij de ingang van bedrijven of ziekenhuizen.

Specifieke geuren

Volgens een projectleider produceren virussen vaak specifieke geuren. Ze verwacht dat de honden de geur van het coronavirus van andere virussen kunnen onderscheiden, alleen is het nog de vraag of de dieren het ook kunnen opsporen als het zich in het lichaam van een mens begeeft.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Els vangt dieren op van mensen die door corona zijn overleden: 'We zitten propvol'

Ook in Londen wordt aan de School of Hygiene & Tropical Medicine gewerkt met honden bij het opsporen van het coronavirus. De school zal in de komende weken monsters van het virus ontvangen. "Dit zou de aanpak van Covid-19 drastisch kunnen veranderen", zegt een van de Britse onderzoekers. 

Opsporen malaria

De honden zouden wel 250 mensen per uur kunnen controleren, denkt men in Londen. De school zegt dat de scherpe reukorganen van de dieren eerder al behulpzaam waren bij het opsporen van malaria.

Extra uitdaging voor verveelde apen in lege dierentuin Antwerpen

Voor verveelde apen in de dierentuin van Antwerpen hebben verzorgers een oplossing: zij verstoppen het eten van de dieren in een puzzelton.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore