Beveiliging opgeschroefd

Burgemeester van Praag doelwit van 'Russisch moordplan'

30 april 2020 21:44 Aangepast: 16 juni 2020 18:59
Zdenek Hrib, burgemeester van Praag, zou doelwit zijn van een Russisch moordcomplot. Beeld © EPA

De burgemeester van de Tsjechische hoofdstad Praag zou het doelwit zijn van een Russisch moordcomplot. Als gevolg daarvan zijn de verhoudingen tussen Rusland en Tsjechië tot ver onder het vriespunt gezakt.

De spanningen tussen Rusland en Tsjechië, en met name de hoofdstad Praag, lopen al een tijdje op. Burgemeester Zdenek Hrib besloot onlangs de naam van het plein waar de Russische ambassade gevestigd is te veranderen naar het Boris Nemtsovplein. Dat ligt gevoelig, want Nemtsov was een Russische oppositieleider die in 2015 werd vermoord.

Daarnaast verwijderde het stadsbestuur een standbeeld van de Russische oorlogsheld Marshal Ivan Konev. Rusland reageerde woest en liet weten een onderzoek in te stellen naar het verwijderen van het beeld.

Het standbeeld van Konev wordt van z'n sokkel gehaald. Het standbeeld van Konev wordt van z'n sokkel gehaald.

Volgens de Tsjechische krant Respekt is burgemeester Hrib zijn leven niet meer zeker. Een Russische man zou drie weken geleden het land zijn binnengekomen met in zijn koffer het dodelijke gif ricine.

Hrib vertelde tegen BBC Russian dat hij de man herkende. Hij zou hem meerdere keren hebben gezien in de omgeving van zijn huis. Zijn woning wordt nu continu beveiligd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïense topschakers dood gevonden in Rusland

Over de beveiliging bij zijn huis wil Hrib niets zeggen. Maar hij zegt wel dat 'als hij gedood zou worden, de Russen een rode lijn over zouden gaan'.

In 2015 nam Rusland afscheid van Nemtsov:

In 2015 werd Boris Nemtsov begraven in Moskou. De oppositieleider werd op straat vermoord. De Russen namen massaal afscheid van de man op wie ze hun hoop hadden gevestigd.

Woordvoerders van de Tsjechische regering willen niet reageren op de publicaties in de krant. De Russen wijzen alles van de hand. Volgens hen heeft het nieuwsbericht 'geen basis'.

Een woordvoerder van de regering van de Russische president Vladimir Poetin noemt het nepnieuws. In een brief aan het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken laten de Russen weten dat 'de aanhoudende ongefundeerde aanvallen op Rusland ontoelaatbaar zijn'.

VS en Litouwen gingen Tsjechië voor

Intussen heeft Rusland het adres van hun ambassade aangepast naar het nabijgelegen Korunovacnistraat. Het is niet de eerste keer dat andere landen de naam van de straat waar de Russische ambassade ligt aanpassen. Zo hebben de Verenigde Staten en Litouwen na de moord op Nemtsov ook die straten naar hem vernoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord op Georgiër zorgt voor spanningen tussen Rusland en Duitsland

Rusland wordt wel vaker in verband gebracht met moordaanslagen. Het land zou in 2018 verantwoordelijk zijn geweest voor de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Groot-Brittannië. Vorig jaar werd Moskou gelinkt aan de moord op een Georgiër in Berlijn.

Joelia Skripal vertelt hoe heftig de aanval op haar en haar vader was:

Meer dan twee maanden nadat zij en haar vader in Engeland werden vergiftigd door een Russisch zenuwgas, doet Joelia Skripal haar verhaal. De twee overleefden de aanval en Joelia was na een tijd voldoende hersteld om te vertellen wat haar toen overkwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore