Corona-uitbraak gevangenissen

Argentijnse wil dat moordenaar zoon vrijkomt om corona: 'Ik wil niet dat hij sterft'

30 april 2020 17:26 Aangepast: 30 april 2020 17:32
In Argentinië willen de gevangenen hun cel uit omdat het coronavirus makkelijk wordt verspreid. Beeld © AFP

Een opmerkelijke oproep in Argentinië. Daar hoopt een moeder dat de moordenaar van haar zoon vrijkomt uit de gevangenis. Het coronavirus verspreidt zich razendsnel in de overvolle gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land. In een open brief schrijft de moeder: "Ik heb de moordenaar gehaat, maar hem nooit dood gewenst."

2004 was een rampjaar voor Silvia Ontivero. Haar zoon Alejo Hunau werd in dat jaar vermoord in zijn appartement in Mendoza.

Astmapatiënt

Diego Arduino werd voor de moord veroordeeld tot 16 jaar cel. Nu krijgt hij steun uit onverwachte hoek. Ontivero hoopt dat Arduino de gevangenis mag verlaten en zijn straf als huisarrest mag uitdienen. Want de moordenaar van Hunau is als astmapatiënt extra gevoelig voor het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevangen tijdens coronacrisis: 'Ik zit 22 uur binnen en ben bang'

"Ik ben boos geweest. Ik heb hem gehaat. Maar ik heb hem nooit dood gewenst", schrijft Ontivero in een open brief. De rechter is het met haar eens. Die heeft Arduino aangewezen als een van de 400 gevangenen in Mendoza die door onderliggende gezondheidsproblemen' te veel risico loopt het coronavirus te krijgen.

Ook de politiek wil voorkomen dat gevangenissen een broedplaats worden voor het virus en dat er paniek uitbreekt onder gedetineerden. President Alberto Fernández kwam deze week met het plan om gevangenen de kans te geven hun celstraf om te zetten in huisarrest.

Ook in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires willen de gevangenen vrijheid. Ook in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires willen de gevangenen vrijheid.

Gevangenissen zijn overvol

Dat cellencomplexen een broedplaats kunnen worden, is in Latijns-Amerika niet zo gek. De situatie is er vaak erbarmelijk, vertelt onze correspondent Sandra Korstjens. "Overbevolking komt veel voor. Zo zitten er soms tientallen gevangenen opgepropt in een cel, met niet eens voldoende matrassen voor iedereen."

Op sommige plekken zwaaien bendes de scepter en er zijn vaak bloedige opstanden, stelt Korstjens. Ook is het een probleem dat veel gevangenen nog niet eens voor de rechter hebben gestaan. "Sommigen moeten zelfs jaren op hun proces wachten en zitten al die tijd dus misschien wel onschuldig in een levende hel."

Na de rellen komt er rook uit de gevangenis in Lima. Na de rellen komt er rook uit de gevangenis in Lima.

Ontivero kan het weten. Ze was zelf een politieke gevangene toen Argentinië nog een militaire dictatuur was. Ze zat zeven jaar vast. Het gaf haar de ruimte om na te denken. "Arduino in de gevangenis laten zou een doodstraf betekenen. Dat is iets waar ik altijd tegen ben geweest", zegt ze.

Probleem in heel Latijns-Amerika

De afgelopen tijd hebben opstanden plaatsgevonden in meerdere Argentijnse gevangenissen, omdat gedetineerden bang zijn voor het coronavirus. En het blijft niet alleen bij Argentinië.

In de Peruaanse hoofdstad Lima zijn bij rellen negen gevangenen omgekomen. Nog eens twee andere gevangenen, vijf politieagenten en zes bewakers raakten gewond. De rellen braken uit nadat bekend werd dat 600 gevangenen het coronavirus hadden opgelopen. Dertien gedetineerden zijn aan het virus overleden.

De Peruaanse gevangen willen een ding: vrijgelaten worden. De Peruaanse gevangen willen een ding: vrijgelaten worden.

Waar de negen gevangenen die bij de rellen omkwamen precies aan zijn overleden, is niet duidelijk. Volgens nabestaanden van de slachtoffers hebben agenten op de gevangenen geschoten. De lichamen van de doden worden nu onderzocht.

Ruim 3500 mensen te veel in gevangenis

Net zoals in Argentinië, zijn veel gevangenissen in Peru overvol. De bewuste gevangenis in Lima heeft plek voor minder dan 2000 mensen, maar er zitten 5500 mensen achter de tralies.

De Peruaanse president Martín Vizcarra heeft daarom aangekondigd dat hij een pardonregeling wil instellen voor 3000 van Peru's meest kwetsbare gevangenen.

Gevangenen profiteren

Volgens correspondent Korstjens zijn er vast en zeker gevangenen die hopen van de situatie te kunnen profiteren. "Maar je kunt niet iedereen pardon geven of in huisarrest zetten. En het blijft een feit dat de hygiëne in gevangenissen zo slecht is, dat ze ook voor het coronavirus al een gezondheidsrisico vormden."

"Daarentegen moet je ook niet vergeten dat deze mensen bepaalde rechten hebt, waar door het coronavirus plotseling aan getrokken wordt. Bezoekregelingen zijn al opgeschort en op verlof gaan zit er ook niet meer in. Dat betekent dat iemands straf opeens een stuk zwaarder is geworden. In Brazilië zag je in maart bijvoorbeeld dat honderden gevangenen ervandoor gingen toen hun tijdelijke verlof werd ingetrokken."

'Een dode crimineel is een goede crimineel'

Intussen komen andere Latijns-Amerikaanse landen met soortgelijke maatregelen. Chili en Colombia hebben duizenden gevangenen vrijgelaten en Mexico denkt erover na hetzelfde te doen.

Waarschijnlijk tot woede van de inwoners van deze landen. Volgens onze correspondent is Ontivero met haar wens om een gevangene vrij te krijgen een uitzondering. "Over het algemeen kennen latino's weinig mededogen met criminelen in de gevangenis. In Brazilië hoor je zelfs vaak: 'een dode crimineel is een goede crimineel'."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore