Golf van geweld

Foto's datingapps online verspreid: homo's Marokko mishandeld

27 april 2020 21:02 Aangepast: 28 april 2020 08:54
Mensen demonstreren tegen homofobie in Rabat na de aanslag in 2016 op een nachtclub in het Amerikaanse Orlando. Beeld © AFP

Homoseksuele mannen in Marokko worden lastiggevallen en mishandeld doordat online foto's van hen worden verspreid die afkomstig zijn van chat- en datingapps voor homo's. Verschillende mensenrechtenorganisaties slaan alarm.

Het geweld begon nadat een influencer op social media haar Marokkaanse volgers had gevraagd nep-profielen aan te maken op de datingapps, meldt de Britse omroep BBC. Zo wilde ze hen laten zien dat homoseksualiteit in Marokko veel voorkomt. 

Uitsluiting van familie

De foto's die ze daaraan overhielden, worden veel gedeeld op social media. Drie homorechtenorganisaties hebben de BBC laten weten dat het geweld tegen homo's sindsdien sterk is toegenomen. Human Rights Watch, een mensenrechtenorganisatie, zegt dat het opzettelijk bekendmaken van hun seksuele geaardheid kan leiden tot uitsluiting van familie en samenleving.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Bij de foto's die op social media zijn verspreid, staan dreigementen en vijandige opmerkingen. Sommige slachtoffers zouden door hun familie al het huis zijn uitgezet. Dat het land een lockdown kent vanwege het coronavirus, maakt het voor veel homo's nog erger.

'Verschrikkelijke situatie'

De datingapp Hornet erkent de 'verschrikkelijke situatie' in Marokko. Inmiddels zijn zo'n duizend profielen van de vermoedelijke daders verwijderd. Ook worden gebruikers geïnformeerd en gewaarschuwd voor de gevaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homorechten wereldwijd: hoe staat het er eigenlijk voor?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore