Zuid-Koreaanse inlichtingen

Opnieuw geruchten: 'Kim Jong-un is springlevend'

27 april 2020 05:30 Aangepast: 27 april 2020 09:19
Kim Jong-un, eerder deze maand. Beeld © AFP

Eerst mistte hij de belangrijkste feestdag van Noord-Korea, toen zou China artsen naar hem hebben gestuurd en nu schijnt hij weer 'springlevend' te zijn. Er gaan nogal wat geruchten de ronde over de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het laatste bericht komt vanuit Zuid-Korea.

"Hij leeft en hij maakt het goed", meldt de belangrijkste Zuid-Koreaanse buitenlandadviseur aan CNN. "Kim Jong-un verblijft volgens onze inlichtingen al ruim een week in het gebied rondom het Noord-Koreaanse Wonsan. Er zijn geen verdachte bewegingen gesignaleerd."

Volgens de Zuid-Koreaanse buitenlandadviseur, Moon Chung-in, is de Zuid-Koreaanse regering overtuigd van het standpunt dat de Noord-Koreaanse leider nog leeft.

Mogelijk 'in groot gevaar'

Op de Dag van de Zon, de geboortedag van zijn opa en de belangrijkste feestdag van Noord-Korea, was Kim Jong-un nergens te bekennen. CNN meldde daarom zelfs dat zijn leven mogelijk 'in groot gevaar' zou zijn. Zuid-Korea sprak dat toen al tegen, maar dat hoeft niet te kloppen, vertelde hoogleraar Koreastudies Remco Breuker vorige week al aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer geruchten over gezondheid Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Zuid-Korea heeft de beste inlichtingen, legde Breuker uit. Maar aan hun reactie hebben we in dit geval niets. "Mocht hij stervende zijn, dan heeft Zuid-Korea er baat bij dit zo lang mogelijk stil te houden. Er kan dan in Noord-Korea in alle rust voor een opvolger gezorgd worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over Kim Jong-un: 'Als hij stervende is, houden ze het zo lang mogelijk stil'

Dit weekend kwamen er meer geruchten bij. China zou artsen naar Noord-Korea hebben gestuurd om Kim Jong-un te behandelen. Media in Hong Kong schreven zelfs over het overlijden van de 36-jarige leider. "Het blijven geruchten, maar er is wel aanleiding om te denken dat dit waar is", vertelde Breuker toen.

Geen vrije pers

Volgens de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun bedankte Kim Jong-un gisteren nog medewerkers die hielpen bij het herbouwen van de Noord-Koreaanse stad Samjiyon. Omdat er in Noord-Korea geen vrije pers is, kunnen de berichten niet geverifieerd worden.

Vooralsnog blijft het dus gissen hoe het werkelijk met de Noord-Koreaanse leider gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevlucht uit Noord-Korea, nu parlementslid in Zuid-Korea

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore