Armoede en onrust

Coronacrisis in de Franse banlieues: mensen staan uren in de rij voor eten

26 april 2020 19:05
In deze buitenwijk van Parijs staan mensen in de rij voor voedselhulp. Beeld © AP

Een tas met gratis fruit, groente, zeep en pasta. De zwangere Djemba Diatite wacht er geduldig op, urenlang in de rij waar afstand houden soms moeilijk is. Maar ze heeft geen keuze: ze moet er haar gezin mee voeden. "Zelfs tomaten zijn nu te duur. Dit is voor mij de enige oplossing."

Diatite woont met haar man en twee kinderen in een appartement van 26 vierkante meter in Clichy-sous-Bois. Dat is een voorstad van Parijs, op zo'n twintig kilometer van de Eiffeltoren. 

Banlieus

De coronacrisis vergroot de problemen in Frankrijk, en dat wordt als eerste zichtbaar in de uitgestrekte banlieus. De buurten waar mensen worstelen, zelfs als het goed gaat met Frankrijk.

Haar man was buschauffeur op vliegveld Orly, maar hij is nu werkloos. De luchthaven is gesloten vanwege de coronacrisis. 

'Te duur'

Voor Diatite is het de eerste keer dat ze naar de voedselbank gaat. Ze heeft geen keus. "Eten is gewoon te duur. In de supermarkt zijn de prijzen verdubbeld." Ook op de markt kan ze niet terecht, die is nu dicht.

Djemba Diatite gaat naar de voedselbank om haar gezin te onderhouden. Djemba Diatite gaat naar de voedselbank om haar gezin te onderhouden.

Frankrijk is ruim een maand in lockdown. Als je de deur uit wil, moet je een formulier invullen. Deze maatregelen duren tot zeker 11 mei. Duizenden mensen, zoals Diatite, komen nu in de problemen. 

Werkloosheid en criminaliteit

In de uitgestrekte buitenwijken rond Parijs wonen voornamelijk migranten. Hier heerst - ook voor de coronacrisis - armoede en (drugs)criminaliteit. De werkloosheid is hoog. Woningen zijn vaak klein en vervallen. 

In banlieues, zoals Clichy-sous-Bois, heerst armoede en criminaliteit. In banlieues, zoals Clichy-sous-Bois, heerst armoede en criminaliteit.

Minderheden die hier wonen, hebben vaker te maken met discriminatie, ook op de arbeidsmarkt. Ze komen meestal rond van kleine baantjes of verdienen zwart bij.

Vrijwilliger Bachir Ghouinem deelt eten uit in Clichy-sous-Bois. Hij legt uit: "Er waren veel vrouwen die bijvoorbeeld op kinderen pasten. De hele economie hier is gebaseerd op rondkomen. Mensen gingen naar de markt voor goedkoop voedsel. Toen alles stopte, bleven de mensen met niks achter."

Angst voor plunderingen

"De sociale crisis groeit", zegt Olivier Klein, de burgemeester van Clichy-sous-Bois, tegen France Radio Info. "We zien mensen in nood op een manier die we nog nooit hebben gezien. In deze buurten hangt een gespannen sfeer. De kleinste aanleiding zorgt voor nog meer spanning."

De Franse politie wordt beschoten met vuurwerk in Villeneuve-la-Garenne, een buitenwijk van Parijs. De Franse politie wordt beschoten met vuurwerk in Villeneuve-la-Garenne, een buitenwijk van Parijs.

De afgelopen dagen waren er al heftige confrontaties tussen jongeren en de Franse politie. Dat gebeurde in Clichy-sous-Bois, maar ook in andere buitenwijken van Parijs.

Vrijwilliger Ghouinem hoopt dat de hulp de komende tijd blijft. Hij vreest plunderingen en rellen als de situatie nijpender wordt. "Daar zijn we bang voor", zegt Ghouinem. "Als het hier gebeurt, gebeurt het overal."

Miniatuurvoorbeeld
Coronacrisis

Franse president Macron: 'Het is oorlog en dit land gaat op slot'

Massaal testen geeft bewoners Frans verpleeghuis vrijheid terug

Dit verpleeghuis in het oosten van Frankrijk is zwaar getroffen door het coronavirus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore