Bestrijding coronavirus

Trump wil desinfectiemiddel per injectie toedienen: 'Totaal ridicuul'

24 april 2020 05:25 Aangepast: 24 april 2020 05:32
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

Trump kwam tijdens zijn dagelijkse persconferentie met een mogelijke remedie tegen het coronavirus. De Amerikaanse president stelde voor om een 'desinfectiemiddel' bij patiënten te injecteren. Die uitspraak stuitte op veel kritiek van medische deskundigen. "Zijn persconferenties zijn een gevaar voor de volksgezondheid."

De president stelde tijdens de persconferentie ook dat het coronavirus mogelijk kan worden bestreden met Uv-licht. Hij baseerde die uitspraken op de bevindingen van Amerikaanse wetenschappers. Zij ontdekten dat zonlicht het virus mogelijk kan doden.

Effect van zonlicht

William Bryan, wetenschappelijk adviseur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, vertelde dat tijdens de persconferentie. "Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonlicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten en Republikeinen akkoord over reddingsplan Amerikaanse economie

Volgens Bryan was er een vergelijkbaar effect bij temperatuur en vochtigheid. "Het verhogen van de temperatuur en vochtigheid is over het algemeen minder gunstig voor het virus."

Gevaarlijke theorie

Trump ging vervolgens met die uitspraken aan de haal en zei dat desinfectiemiddel 'het virus al in één minuut kan verslaan'. Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat bleekmiddel het virus ook kan doden. "Is er een manier waarop we zoiets kunnen doen door het te injecteren? Bijna als een schoonmaak", vroeg Trump zichzelf hardop af.

De uitspraak van Trump stuitte meteen op kritiek. Experts zeggen dat de theorie niet alleen belachelijk, maar ook gevaarlijk is. Zij waarschuwen mensen dan ook om het niet thuis uit te proberen.

'Drink alsjeblieft geen desinfectiemiddel'

Robert Reich, een hoogleraar aan de universiteit van Californië tweette: "De persconferenties van Trump zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Boycot deze propaganda, luister naar de experts. En drink alsjeblieft geen desinfectiemiddel."

'Totaal ridicuul'

"Bleekmiddel inhaleren zou het allerergste voor de longen zijn", zei John Balmes, een longarts uit San Francisco. "Niet eens een lage hoeveelheid is veilig. Het is een totaal ridicuul concept."

Deborah Birx, de medische leider van het coronateam, reageerde niet op de uitspraken van Trump, maar keek zwijgend toe:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore