Ga naar de inhoud
Gestrand in de lockdown

Kamerleden: 'Koning inzetten om Nederlanders uit Marokko terug te krijgen'

Beeld © Getty

Koning Willem-Alexander moet de Marokkaanse koning bellen om gestrande Nederlanders terug te krijgen. Dat vinden Tweede Kamerleden van D66 en GroenLinks.

Krap 3000 Nederlanders zitten al ruim een maand vast in Marokko nadat het land volledig op slot ging vanwege corona.

'Onacceptabele situatie'

"Het is een onacceptabele situatie", zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66) tegen RTL Nieuws. "Ze zijn al weken los van familie en vrienden en dat is verschrikkelijk." De Nederlanders waren in Marokko toen het land op 14 maart vluchten naar een aantal landen, waaronder Nederland, verbood. 

Latifa's
Lees ook:
Latifa's dochtertje van anderhalf zit vast in Marokko

Mogelijk dit weekend

Aankomende zondag komen de eerste van de 3000 Nederlanders die in het land vastzitten waarschijnlijk naar huis, meldt de Volkskrant vandaag. Bronnen bevestigen die berichtgeving aan RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets zeggen over een geplande vlucht, maar zegt dat Buitenlandse Zaken probeert om de meest urgente gevallen snel naar Nederland te halen in overleg met Marokkaanse autoriteiten.

Eerder was er meerdere keren hoop op een dergelijke vlucht, maar die gingen dan op het laatste moment niet door. 

Onder de gestrande Nederlanders zitten toeristen en studenten, maar vooral ook veel mensen met een dubbel paspoort die in Marokko op familiebezoek waren. De Marokkaanse coronamaatregelen zijn inmiddels verlengd tot 20 mei.

Geduld is op

Al ruim een maand probeert Nederland vliegtuigen naar Marokko te sturen om gestrande Nederlanders op te halen. Vlak na het vliegverbod mochten er nog een aantal vluchten van Transavia gaan om mensen te repatriëren, maar sindsdien geven de Marokkaanse autoriteiten geen krimp. 

Het geduld begint nu op te raken. Bijvoorbeeld bij Tweede Kamerleden. "Het wordt tijd om het allerhoogste niveau in te zetten," zegt Sjoerdsma (D66). "In Marokko is de koning de baas. Ik denk dat het verstandig zou zijn als de Nederlandse koning nu de Marokkaanse koning belt om op het allerhoogste niveau deze situatie los te krijgen. Uiteraard op een vriendelijke toon, maar wel van koningshuis tot koningshuis."

Anouk
Lees ook:
Anouk kan niet weg uit Marokko met 'privévliegtuig of helikopter’

Het is niet helemaal duidelijk waarom Marokko de Nederlanders niet laat gaan. Het Marokkaanse luchtruim zit sinds 22 maart op slot. Ook ziet de Marokkaanse overheid een deel van de Nederlanders 'gewoon' als eigen onderdanen, omdat ze ook de Marokkaanse nationaliteit hebben.

Politieke ruzies

"Het lijkt er toch op dat ze daarin een beetje selectief zijn", zegt Bram van Ojik (GroenLinks) tegen RTL Nieuws. "Want sommige landen krijgen gewoon wel toestemming om hun onderdanen op te halen: Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk. Maar Nederland tot nu toe niet."

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders vast in het buitenland: 'Het is echt een drama hier'

Dat Nederland en Marokko er niet uit komen, kan misschien ook liggen aan een paar politieke ruzies die beide landen de laatste tijd voerden: over de manier waarop Marokko demonstranten in het Rif-gebergte behandelt; en over de weigering van Marokko om afgewezen asielzoekers uit Nederland terug te nemen.

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

03:14
Met man en macht wordt er gestreden tegen het virus.

Of het echt aan die ruzies ligt, staat niet vast. Want er zijn ook andere Europese landen die er niet in slagen om burgers uit Marokko op te halen.

'Collega-koning bellen'

"Ik denk dat Nederland wel z'n best doet", zegt Van Ojik, "maar het is niet genoeg om de mensen terug te krijgen. De relatie met Marokko is een beetje problematisch."

Daarom moet Nederland het volgens Van Ojik op een zo hoog mogelijk niveau spelen. "Dat betekent: de minister-president. Maar dat betekent in dit geval ook onze koning. Die zou zijn Marokkaanse collega-koning moeten bellen en zeggen: 'laat de humanitaire overwegingen voorrang krijgen'."