Onderbelicht

Dit is ook nieuws, maar bijna vergeten door de coronacrisis

23 april 2020 21:30
Kind in Jemen. Een land waar oorlog, cholera en ondervoeding heerst. Beeld © Mohammed Mohammed/Xinhua

Het coronavirus domineert al weken het nieuws. Logisch, de pandemie heeft verstrekkende gevolgen en treft iedereen. Het duwt andere crisissen naar de achtergrond. Daarom een overzicht van belangrijke, maar ondergesneeuwde, ontwikkelingen elders in de wereld.

Migranten op Lesbos, Griekenland

Op het Griekse eiland Lesbos barst het vluchtelingenkamp Moria uit zijn voegen. Het is gebouwd voor 2500 migranten, maar er zitten inmiddels 20.000 mensen uit allerlei delen van de wereld. De tenten staan ver buiten de omheining. De onrust groeit, niet alleen in het kamp. Ook de lokale bevolking is het zat. Vorige maand leidde dat tot confrontaties.

Er is afgesproken om vluchtelingen te verdelen in Europa, maar dat stuit op verzet. Europese landen kunnen het maar niet eens worden. In het kamp zitten veel kinderen zonder ouders. Nederland is niet bereid ze op te nemen. Vandaag deden artsen, oud-politici, en hulporganisaties een oproep aan het kabinet om dit alsnog te doen.

Vluchtelingenkamp Moira op Lesbos barst uit zijn voegen. Vluchtelingenkamp Moira op Lesbos barst uit zijn voegen.

Dit speelt in Europa, maar over de hele wereld zijn er mensen op de vlucht. In Myanmar worden Rohingya's, een moslimminderheid, met geweld verjaagd. De kampen in het naastgelegen Bangladesh zitten overvol. Daarom stappen honderden vluchtelingen in boten, maar zijn vervolgens in andere landen niet welkom. Amnesty vreest dat ze wegkwijnen op het water en dat de zee uiteindelijk hun graf wordt.

Argentinië bijna failliet

Argentinië gaat gebukt onder een economische crisis. Argentinië gaat gebukt onder een economische crisis.

Het Latijns-Amerikaanse land moest woensdag een schuld terugbetalen van 500 miljoen euro. Argentinië heeft gezegd dat ze het bedrag niet hebben overgemaakt. Daarmee is de klok gaan tikken. Nog dertig dagen heeft het de tijd om schulden te herfinancieren, anders stevent het land af op een faillissement.

Grote schuldeisers hebben al gezegd geen heil te zien in het herstructureringsplan van de overheid. De economie zit al tijden in een recessie. Mensen zitten werkloos thuis, terwijl de prijzen maar blijven stijgen.

Burgeroorlog in Libië

Soldaat van het regeringsleger vecht tegen Haftar-milities. Soldaat van het regeringsleger vecht tegen Haftar-milities.

Een jaar geleden wilde krijgsheer Khalifa Haftar de hoofdstad Tripoli innemen. Hij boekte serieuze terreinwinst, maar moet nu incasseren. De gevechten rond Tripoli zijn het hevigst in een jaar nu de regering een groot offensief is begonnen tegen de troepen van Haftar. Die slaan terug door raketten af te vuren.

Burgers staan nu voor een dilemma: thuis blijven met kans geraakt te worden, of op de vlucht slaan wat mogelijk nog gevaarlijker is. Het land is sinds de dood van dictator Khadaffi, bijna tien jaar geleden, steeds verder weggezakt. De weg naar boven is nog ver weg.

Terreur in Afrika

Op de vlucht geslagen Nigeriaanse mannen bidden in een kamp in Kameroen. Op de vlucht geslagen Nigeriaanse mannen bidden in een kamp in Kameroen.

Terreurgroep Boko Haram is bezig met een opmars in centraal Afrika. Moordend trekken ze door dorpen in Nigeria, Kameroen en Tsjaad. Ook militairen zijn het doelwit. Boko Haram voegde zich vijf jaar geleden bij Islamitische Staat. Begin deze maand sloeg het leger van Tsjaad terug. Het zou in korte tijd duizend strijders hebben gedood.

Ook in Mozambique zijn moslimterroristen actief. Ruim vijftig mensen werden deze week vermoord, waarvan sommigen door onthoofding. Volgens de politie omdat ze geweigerd hadden zich aan te sluiten bij de groep.

Syrië, drama zonder eind

Een kind uit Idlib. Sinds ze op aarde is kent ze alleen oorlog. Een kind uit Idlib. Sinds ze op aarde is kent ze alleen oorlog.

De tegenstanders van het Syrische regime, of wat daar van over is, zijn naar Idlib gevlucht. De provincie is het laatste bolwerk van de rebellen. De rest van het kapotgeschoten land is grotendeels weer in handen van Assad. Hij wil de oppositie de genadeslag toebrengen en heeft de afgelopen maanden het geweld opgevoerd.

Een miljoen mensen zijn sindsdien op de vlucht geslagen. Maar ze kunnen nergens heen. Ook niet noordwaarts, waar de grens met Turkije door Erdogan wordt dichtgehouden. De kampen aan de grens zitten overvol. Medische zorg is er niet. Sommige mensen keren terug naar hun dorpen. Dankzij een wapenstilstand is het nu rustiger, maar ze weten allemaal: Het is een kwestie van tijd voor het geweld weer terugkomt.

Cholera-epidemie en hongersnood in Jemen

Naast oorlog en ondervoeding kampt Jemen met een grote cholera-uitbraak. Naast oorlog en ondervoeding kampt Jemen met een grote cholera-uitbraak.

In Jemen is het al vijf jaar doffe ellende. Naast het oorlogsgeweld worden mensen ziek door cholera. Door slechte hygiënische omstandigheden kan de bacterie zich snel verspreiden. Het wordt wel de grootste cholera-epidemie in de moderne geschiedenis genoemd. Deze week werd op één dag 500 nieuwe choleragevallen geregistreerd in één ziekenhuis van het Rode Kruis.

In het straatarme Jemen hebben mensen te weinig te eten. 80 procent van de bevolking, zo'n 24 miljoen mensen is volgens Unicef afhankelijk van hulp. De helft is kind. Ongeveer twee miljoen kinderen zijn ondervoed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oorlog, ziekte en zware regenval: Jemen overspoeld door ellende

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore