Drugshandel Sziget

Roelf B. en zijn vriend mogen kiezen: 10 jaar cel of risico op levenslange straf

23 april 2020 12:41 Aangepast: 23 april 2020 14:02
Roelf B., archieffoto Beeld © Atletiekunie

De twee Nederlanders die vorig jaar werden opgepakt voor drugshandel op het muziekfestival Sziget in Boedapest krijgen allebei een strafvoorstel van het Hongaarse Openbaar Ministerie. Als ze dit niet accepteren, riskeren ze levenslange celstraffen.

De 22-jarige atleet Roelf B. en de 23-jarige Gert-Jan N. zouden vorig jaar hebben gehandeld in grote hoeveelheden drugs. De Hongaarse justitie laat de twee Nederlanders kiezen. Het justitie stelt N. een gevangenisstraf van 10 jaar voor, B. krijgt een celstraf van acht jaar aangeboden. 

Strengste drugswetten

Hongarije heeft een van de strengste drugswetten van Europa. Beide mannen riskeren een levenslange gevangenisstraf als ze het strafvoorstel niet accepteren en er toch een proces komt.

De Hongaarse politie ontdekte bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints in hun auto. De mannen zouden de drugs vanuit hun tent op Sziget hebben verkocht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugs dealende atleet Roelf B. trekt boetekleed aan: 'Gigantische fout'

B. noemde zichzelf eerder dit jaar 'naïef en dom'. Hij legt de schuld bij zijn vriend Gert-Jan N., die het plan om drugs te gaan verkopen zou hebben bedacht.

Het 'avontuur'

De atleet zou hebben meegedaan vanwege het 'avontuur' en om de eentonigheid van het topsportleven te doorbreken. Hij zegt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de inkoop van de drugs. 

Nederlanders op festival Sziget: 'Drugs worden gratis aangeboden'

Op muziekfestival Sziget in Hongarije blijkt het niet zo moeilijk om aan een pilletje te komen. We spraken meerdere Nederlanders op het festival. Meerdere keren per dag wordt hen iets aangeboden. Politie? "Daar moet je een beetje van uit de buurt blijven"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore