184 mensen

Amnesty: recordaantal executies in Saoedi-Arabië

22 april 2020 10:10 Aangepast: 22 april 2020 10:19
Kroonprins Mohammed bin Salman (links) met voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef (rechts) Beeld © ANP

In Saoedi-Arabië zijn vorig jaar ruim 180 mensen geëxecuteerd, blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Nooit eerder bracht het regime van het land zoveel mensen in een jaar om het leven. Wereldwijd is het aantal executies gedaald.

Volgens de telling van Amnesty kregen 184 mensen in Saoedi-Arabië de doodstraf voor uiteenlopende misdrijven, van drugsgebruik tot moord. Het gaat om zes vrouwen en 178 mannen. Meer dan de helft van de mensen kwam niet uit Saoedi-Arabië. Een jaar eerder werden in het land 149 mensen geëxecuteerd. 

'Politiek middel'

Een groot deel van de mensen die door het regime werden gedood, waren Sjiieten, moslims die een minderheid vormen in Saoedi-Arabië. Vorig jaar werd een groep van 37 Sjiieten bij een massa-executie gedood, volgens het regime wegens het plannen van terrorisme. Volgens Amnesty wordt de doodstraf ingezet als 'politiek middel' tegen groepen die als dissidenten worden gezien, zoals bijvoorbeeld de Sjiieten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodstraf in de VS gisteren uitgesteld, maar toen toch uitgevoerd

Wereldwijd is het aantal executies gedaald, blijkt uit het rapport van Amnesty, van 690 naar 657. Het is het vierde jaar op rij dat er sprake is van een daling. Enkele landen, zoals Saoedi-Arabië, gaan dus tegen de trend in. Zo verdubbelde het aantal mensen dat de doodstraf kreeg in Irak, van 52 in 2018 tot zeker honderd een jaar later. 

Duizenden executies China

Volgens Amnesty worden in China veruit de meeste executies uitgevoerd, maar een exact aantal kan niet worden gegeven omdat het in dat land als een staatsgeheim wordt gezien. De mensenrechtenorganisatie vermoedt op basis van beschikbare informatie dat het jaarlijks om duizenden mensen gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Saoedi-Arabië volgt reizende burgers in VS via telefoondata'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore