Hard getroffen

Miljardair Richard Branson biedt eigen tropisch eiland aan om zijn bedrijf te redden

21 april 2020 21:27 Aangepast: 21 april 2020 21:30
Branson in betere tijden, archieffoto Beeld © ANP

Om zijn luchtvaartmaatschappij te redden zet de bekende Britse zakenman Richard Branson alles op alles. Hij biedt zijn eigen tropische eiland in het Caribisch gebied aan als onderpand, in ruil voor een grote lening van de Britse overheid. Maar dat valt slecht bij veel Britten.

Veel van zijn landgenoten zien de 69-jarige eigenaar van Virgin Atlantic als een belastingontduiker die nu zijn hand komt ophouden. De flamboyante sir Richard Branson bouwde afgelopen decennia onder de merknaam Virgin aan een flink zakenimperium. Dat is door de coronacrisis in grote problemen gekomen.

Necker Island: tropisch paradijs wordt onderpand Necker Island: tropisch paradijs wordt onderpand

Zo heeft zijn luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic omgerekend zo’n 570 miljoen euro nodig om te overleven. Branson hoopte steun te krijgen van de Britse overheid, maar die lijkt daar weinig trek in te hebben. De eerste aanvraag om hulp is afgewezen, daarom doet Branson nu zijn geliefde Necker Island in de aanbieding in de hoop de regering Johnson gunstig te stemmen.

Belastingparadijs

Wat Branson niet helpt is dat hij te boek staat als de op zes na rijkste man in Groot-Brittannie, met een geschat vermogen van ruim vijf miljard euro. En dat prachtige Necker Island is één van de Britse Maagdeneiland: een erkend belastingparadijs.

Britse tabloids, opiniemakers, twitteraars en enkele politici zijn dan ook keihard. Het verzoek van Bransons bewijst dat niemand schaamtelozer is dan hij, concludeert columnist Marina Hyde van The Guardian.

'14 jaar geen belasting'

Labourparlementslid Diane Abbott twittert: "Branson heeft al 14 jaar geen belasting betaald in dit land. Op geen enkele manier zou hij in aanmerking moeten komen voor redding met belastinggeld, een lening of anders."

"Het gaat niet alleen om mij, maar om de 70.000 mensen die bij deze takken van Virgin werken", is het verweer van Branson. Nadat de Australische regering de miljardair geen financiële steun wilde geven, is zijn Virgin Australia bijvoorbeeld ook omgevallen.

Werknemers Virgin

Het gaat er dus om spannen de komende tijd voor Branson en zijn imperium, maar misschien nog wel het meest voor zijn werknemers. 

In een brief aan het personeel van Virgin schrijft Branson dat hij er alles aan doet om de bedrijven overeind te houden. "Net als bij andere activa van Virgin zal ons team zo veel mogelijk geld ophalen voor het eiland om zo veel mogelijk banen te redden in de Virgin Group."

Hij wijst er op dat zijn bedrijf geen cadeau wil, maar een lening die zal worden terugbetaald. Virgin is geen uitzondering, volgens Branson. Het argument van van veel commentaren dat hij zelf genoeg geld heeft, wijst hij ook van de hand.

Bankrekening

Branson benadrukt dat zijn persoonlijke vermogen juist ook bestaat uit al die bedrijven en dat geen geld op een bankrekening is dat hij kan opnemen. Hij besluit: "Ik woon op Necker omdat ik van de Maagdeneilanden hou. Al onze bedrijven betalen belasting in de landen waar ze opereren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore