Verrast door quarantaine

Duizend Russen al bijna twee weken opgesloten in ziekenhuis

18 april 2020 15:43
Het ziekenhuis bij een presidentsbezoek in 2011 Beeld © Getty

Meer dan duizend mensen zitten al bijna twee weken vast in een Russisch ziekenhuis. Het gaat om 600 patiënten en ongeveer evenveel medisch personeel. Ze werden verrast toen het hele ziekenhuis plotseling wegens corona in quarantaine moest. "Dit is het Russische Wuhan."

Nietsvermoedend ging het verplegend personeel van een ziekenhuis in Oefa, een middelgrote Russische stad, maandagochtend naar het werk. Om vier uur 's middags, een uur voor de meeste diensten erop zaten, ging het ziekenhuis ineens op slot. Niemand mocht er meer uit.

Corona-uitbraak

De oorzaak van de plotse quarantaine is een corona-uitbraak. Een paar dagen later bleken bij een test meer dan 170 mensen in het ziekenhuis besmet.

Medewerkers hadden al eerder gewaarschuwd. Patiënten met ademhalingsklachten werden volgens hen niet op corona getest, terwijl er daar steeds meer van binnenkwamen. "We hebben alle alarmbellen laten rinkelen", zegt arts Rimma Kamalova. "Toch gingen de ziekenhuisopnames gewoon door."

Het Russische Wuhan

"Nu hebben we hier ons Russische Wuhan", zegt Kamalova tegen Russische media. Het bestuur greep niet in, tot het ziekenhuis op 6 april ineens op slot ging.

Rimma Kamalova Rimma Kamalova

Het medisch personeel werd volledig verrast door de quarantaine. Plots zaten ze in een ziekenhuis zonder kleding, eten, tandenborstel of wat dan ook. Sommigen hebben kinderen of bejaarde ouders thuis zitten.

Al snel verscheen een video waarop mensen buiten het ziekenhuis staan, pal naast een open raam op de begane grond. Artsen beweren dat administratief medewerkers door dat raam naar buiten zijn gevlucht, iets dat de autoriteiten overigens ontkennen.

Binnen is er, zoals op meer plaatsen in Rusland, een tekort aan beschermingsmaterialen.

Doorwerken

De zoon van Rimma Kamalova zet zich nu buiten de ziekenhuismuren in voor het medisch personeel binnen. Dat probeert volgens hem zo veel mogelijk door te werken, zegt Timoer Oerazmetov tegen oppositiekrant Novaja Gazeta.

Timoer hoort van zijn moeder dat er zich elke dag weer collega's melden met longklachten. "Ik ga me er niet op laten testen, anders blijft er domweg niemand voor de patiënten over", zegt ze. Rimma Kamalova zorgt voor 41 patiënten, van wie er meer dan de helft een longontsteking heeft. Volgens haar heeft een groot deel van het personeel al corona.

De gouverneur verspreidt een video waarin medisch personeel vertelt dat alles in orde is:

Binnen de ziekenhuismuren begint het werk van haar zoon Timoer vruchten af te werpen. "De situatie is nu beter dan in het begin", zei hij eerder deze week in een videoboodschap. "We krijgen veel voorstellen van leveranciers en sponsors die willen helpen."

'Pak voelt als de sauna'

"Er zijn beschermende pakken uitgedeeld. Als je daar een halfuur in zit, staat dat gelijk aan een saunabezoek. Het zweet breekt je uit. Sommige doktoren zitten uren in zo'n pak."

De quarantaine is in eerste instantie afgekondigd voor twee weken, tot 20 april. Over een eventuele verlenging is nog niets bekend.

Corona in Rusland

Aanvankelijk waren de coronacijfers van Rusland erg laag. Inmiddels zijn ze flink aan het stijgen. Vandaag kwamen er 4785 nieuwe gevallen bij. In totaal staat de teller op 36.793 besmettingen en 313 doden. Over het algemeen wordt aangenomen dat de werkelijke cijfers aanmerkelijk hoger liggen.

De belangrijkste brandhaard van het coronavirus is Moskou. Daar mag je alleen nog maar naar buiten met een digitaal pasje en alleen voor noodzakelijke beroepen en activiteiten, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten. Het coronavirus is inmiddels ook de Russische provincie ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schakers Kandidatentoernooi in allerijl weg uit Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore