Protest

President Trump wil staten 'bevrijden' van coronamaatregelen

17 april 2020 22:24 Aangepast: 18 april 2020 08:53
Protest in Michigan, afgelopen woensdag, tegen de lockdown. Beeld © AFP

President Trump lijkt protesten tegen coronamaatregelen verder aan te moedigen. In een serie tweets roept hij zijn aanhangers op tot de 'bevrijding' van de staten Michigan, Minnesota en Virginia. Drie staten met een Democratische gouverneur.

Op verschillende plekken in de VS is deze week al gedemonstreerd tegen coronamaatregelen. Mensen moeten verplicht thuis blijven, om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maar de demonstranten vinden dat de economie daarmee te hard wordt geraakt. In heel de VS zijn er in vier weken tijd maar liefst 22 miljoen werklozen bijgekomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Baan verloren

Miljoenen werklozen VS door coronacrisis: 'Grond zakt weg onder je voeten'

Het grootste protest was afgelopen woensdag in Lansing, de hoofdstad van de staat Michigan. Meer dan 3000 mensen blokkeerden daar de straat om te demonstreren tegen de lockdown die tot zeker 1 mei duurt. De gouverneur van Michigan, een Democraat, werd bedreigd.

Amerikanen de straat op tegen lockdown: 'Gewoon je gezond verstand gebruiken'

In Michigan gingen mensen afgelopen woensdag de straat om te demonstreren tegen de coronamaatregelen.

Mix van demonstranten

De demonstranten bestaan uit een bonte mix van aanhangers van president Trump, maar ook voorstanders van wapenrechten en anti-vaxxers.

Correspondent Erik Mouthaan: "Het gaat om mensen die vinden dat de kuur erger is dan de kwaal. Ze eisen het opengooien van de economie. Ook geloven ze de dodentallen niet, vaak opgezweept door tv-zender Fox News en samenzweringsdenkers op het internet."

Miniatuurvoorbeeld
'Trieste ironie'

In de VS gaan mensen de straat op omdat ze thuis moeten blijven

'Militaire term'

Niet alleen in Michigan is er onvrede. Ook in Virginia, Kentucky, Oklahoma, Ohio, Texas en North Carolina zijn protesten. Vanavond gaan mensen de straat op in Minnesota, één van de staten die volgens de president 'bevrijd' moeten worden.

Mouthaan: "De term 'bevrijden' is omstreden. Het is een militaire term. En Trump zal zeggen dat hij het niet letterlijk bedoelt, maar we hebben eerder gezien dat mensen met wapens aan kwamen zetten in grote steden, of bombrieven stuurden naar Democratische politici en de media. Die mensen haalden soms ook Trumps woorden aan in hun manifest."

De mensen die de straat opgaan, overtreden expres de regel om bijvoorbeeld afstand van elkaar te houden. Zo willen ze druk zetten op de gouverneurs om de maatregelen eerder te versoepelen.

Gevaar voor de volksgezondheid

Volgens Mouthaan kunnen de protesten een gevaar voor de volksgezondheid zijn. "Deze mensen houden zich niet aan de regels, staan dicht op elkaar zonder mondkapje en rijden dan weer terug naar hun huis. Mogelijk een paar uur verder op. De gouverneur van Michigan noemde hen een besmettingsbron."

In de Verenigde Staten zijn officieel 34.000 mensen overleden aan het virus, 680.000 mensen zijn besmet geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore