Dieren gestroopt

Grote zorgen om dier en milieu door coronacrisis

17 april 2020 21:55 Aangepast: 17 april 2020 22:35
Beeld © WWF

Het is de mens die ziek wordt van het coronavirus, maar ook de natuur lijdt onder deze crisis. Stropers wanen zich veilig nu iedereen thuis moet zitten. Ook zijn er zorgen over al het wegwerpplastic dat we nu extra gebruiken.

Diersoorten die op het punt van uitsterven staan, hebben het extra zwaar. De reuzenibis in Cambodja bijvoorbeeld. Natuurorganisatie WCS meldt dat er vorige week drie reuzenibissen zijn doodgemaakt. Eén tot twee procent van de populatie is daarmee in een klap verdwenen. Ook werden er 100 waadvogeljongen gestroopt. De dieren worden verkocht of opgegeten.

"Mensen op het platteland kunnen ineens niet anders dan terugvallen op de natuur, en gelijk zien we een toename in stroperij", zegt Colin Poole van de natuurorganisatie.

De reuzenibis. De vogel wordt met uitsterven bedreigd. De reuzenibis. De vogel wordt met uitsterven bedreigd.

De situatie speelt zich niet alleen af in Azië. Ook in Oost-Europa zijn er soortgelijke signalen. In verschillende landen zijn beschermde roofvogels vergiftigd. Vissers in Bulgarije en Oekraïne hebben het gemunt op de steur die in de Donau rondzwemt. De eitjes kunnen voor veel geld worden verkocht als kaviaar. Dat speelt al veel langer, maar het Wereld Natuur Fonds (WWF) vreest nu door covid-19 voor een toename.

Op heterdaad betrapt

De Oekraïense politie betrapt een stel vissers op heterdaad. De gevangen steur, die ernstig wordt bedreigd, moeten ze weer vrij laten. Is de video niet te zien? Klik dan hier.

'Mensen hebben eten nodig'

In andere projectgebieden, zoals in Afrika waar het WWF ook actief is, zijn vooralsnog geen meldingen van stroperij binnengekomen. Dat is goed nieuws, maar de natuurorganisatie maakt zich wel zorgen. Als mensen hun baan verliezen, moeten ze op een andere manier aan hun inkomen komen. "Mensen hebben eten nodig," vertelt Jaap van der Waarde vanuit Kameroen. "Uiteindelijk gaan ze het bos in."

Jaap van der Waarde bij een cameraval, nog voor de coronacrisis Jaap van der Waarde bij een cameraval, nog voor de coronacrisis

Van der Waarde heeft wel even tijd, want de stroom is net uitgevallen. Bellen lukt nog wel. Samen met de overheid van Kameroen heeft de natuurbeschermingsorganisatie een permanente patrouillepost in twee nationale parken.

Daar worden met bewegingscamera's wilde dieren in de gaten gehouden. Normaal gaat Van der Waarde ook het veld in, maar vanwege corona blijft hij nu zitten waar hij zit: op zijn kantoor in de hoofdstad.

"Maar het tellen en het monitoren van de dieren gaat gewoon door. De overheid heeft ook gezegd dat dit gewoon door moet gaan", vertelt hij. De mensen die in het parken werken, blijven daar en houden het gebied met behulp van de cameravallen in de gaten. "Als er stropers waren, dan hadden we het wel gezien."

Arme landen harder getroffen

De verwachting is dat armere landen en hun bevolking harder getroffen worden door de coronacrisis. Van der Waarde: "Hier hebben ze geen buffer. Als ze morgen niets meer kunnen betalen, dan weet je niet wat er gaat gebeuren."

Wilde dieren worden gevangen voor het vlees, zoals dit aapje. Wilde dieren worden gevangen voor het vlees, zoals dit aapje.

Als de economie een enorme dreun krijgt, heeft dat impact op de natuur. Van der Waarde maakt zich daar zorgen over. De overheid zal dan eerder geneigd zijn om terug te vallen op eenvoudige, maar vervuilende ontginning van natuurlijke hulpbronnen. "Ook mensen zullen om zich heen kijken voor een boterham. Ze kunnen akkertjes maken in natuurgebied en gaan jagen op kleine dieren, zoals aapjes en schubdieren," aldus Van der Waarde.

Plastic, plastic, plastic

Corona zorgt ook op een andere manier voor schade aan de natuur. Er is een extra afvalstroom bijgekomen van wegwerpplastic, vertelt Vincent Kneefel van het WNF. Het gaat om beschermingsmiddelen zoals plastic handschoenen en schorten. Dat is van essentieel belang op dit moment. Het redt levens, omdat het ons beschermt tegen het virus. "Toch zal uiteindelijk het overgrote deel in de natuur terecht komen", aldus Kneefel.

Zelf ziet hij zijn gebruik in wegwerpplastic ook toenemen. "Mijn boodschappen worden bezorgd, gehuld in extra plastic ter bescherming."

Dat afval moet ergens naartoe. "De capaciteit om extra afval te verwerken is er eigenlijk niet meer. Dus komt het in de natuur terecht."

Veel plastic komt in zee terecht Veel plastic komt in zee terecht

Plastic afvalverbruik

Bekijk hieronder wat een persoon per land produceert aan plastic afval. De cijfers zijn al wat ouder, van 2010. Het geeft wel een goede indruk van de verschillen tussen ontwikkelde landen en minder ontwikkelde landen. In West-Europa consumeren we meer, daarom is ons afvalverbruik hoger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore