Uit voorzorg op slot

Palau in de Stille Oceaan is nog coronavrij en wil dat graag zo houden

17 april 2020 19:19 Aangepast: 17 april 2020 19:28
Palau is vooral afhankelijk van het toerisme. Beeld © Pristine Paradise Palau

Witte stranden, helder water en geen corona. Het afgelegen Palau is afhankelijk van toerisme, maar de grenzen zijn preventief dicht. Tot nu toe is niemand besmet met het coronavirus, tot opluchting van de president. "Het is een kwestie van economie of mensenlevens."

President Tommy Remengesau had er slapeloze nachten van. Twee keer was er een verdacht geval in zijn land, mogelijk corona. Maar beide keren was de test - gelukkig - negatief. 

"Palau is afgelegen en klein. We kunnen het probleem aan. Maar als het virus binnenkomt, dan wordt het uitdagend en chaotisch. Dat willen we vermijden", zegt president Remengesau. Een uitbraak zou desastreus zijn voor de gezondheidszorg op de eilandengroep. 

Palau is een eilandstaat in de Stille Oceaan. Palau is een eilandstaat in de Stille Oceaan.

Palau bestaat uit zo'n tweehonderd eilanden en riffen. Het is nu een van de laatste landen op aarde zonder coronavirus. De dichtsbijzijnde besmettingen zijn op zeker duizend kilometer afstand. In Indonesië, op de Filipijnen en het eiland Guam.

Palau bestaat uit zo'n 200 eilanden en riffen. Palau bestaat uit zo'n 200 eilanden en riffen.

'Winsten komen en gaan'

Toeristen zijn nu niet welkom op Palau. Ook zijn de scholen dicht en moeten bewoners afstand van elkaar houden. De economie krijgt een enorme klap, maar de president vindt het leven van de 20.000 Palauanen belangrijker.

"Winsten komen en gaan. Maar je hebt maar één leven te leven. Dat is het basismodel wat we hebben gevolgd. Daarom hebben we nu nog geen virusbesmetting geconstateerd", aldus president Remengesau.

"Het is een kwestie van economie of mensenlevens", zegt president Tommy Remengesau "Het is een kwestie van economie of mensenlevens", zegt president Tommy Remengesau

Noodhospitaal gebouwd

Palau is er wel klaar voor, mocht het virus toch opduiken. Uit voorzorg is er een noodhospitaal gebouwd, met een laboratorium waar ze mensen kunnen testen op het virus. 

Het bevriende Taiwan heeft instrumenten voor in het laboratorium, testmateriaal en beademingsapparatuur geleverd. De spullen kwamen met een vissersboot. Een reis van zeven dagen. "Maar langzaam is beter dan helemaal niks", aldus de president. 

Miniatuurvoorbeeld
Protest tegen coronamaatregelen

Amerikanen de straat op tegen lockdown: 'Gewoon je gezond verstand gebruiken'

Hij wil het land in quarantaine houden, totdat de pandemie in de rest van de wereld over haar hoogtepunt heen is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore