Buitenland

Denen massaal naar de kapper na versoepeling van de maatregelen

17 april 2020 13:13
Denen hoeven niet langer naar de thuiskapper. En daar zijn ze razend blij mee. Beeld © ANP

Vanaf maandag kunnen inwoners van Denemarken voor het eerst in ruim een maand weer naar de kapper. En dat hebben de kappers geweten. Binnen enkele uren na de goedkeuring van het parlement crashte de grootste boekingssite van het land.

Vrijdag besloot het Deense parlement om kappers, maar ook schoonheidssalons, tatoeagestudio's en rijscholen weer toestemming te geven om open te gaan. Dat leidde tot grote vreugde onder de bevolking.

Ook onder parlementariërs zelf trouwens. Morten Østergaard, leider van regeringsfractie Radikale Venstre, twitterde minuten na de stemming in het parlement dat hij al een afspraak had gemaakt bij de kapper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapster Daizy sluit deuren: 'Ga nu niet zelf je haar knippen'

Als een van de eerste op slot

Denemarken was een van de eerste landen in Europa die strenge maatregelen instelde tegen het coronavirus. Volgens premier Mette Frederiksen is Denemarken daardoor nu ook als een van de eerste Europese landen in staat de regels weer te versoepelen.

Woensdag ging een deel van de kinderdagverblijven en lagere scholen weer open. Ook rechtbanken en gerechtshoven zullen binnenkort weer opengaan.

"Niemand wil Denemarken een dag langer gesloten houden dan absoluut noodzakelijk is", schreef de premier vrijdag op Facebook. Wel benadrukte ze dat het land 'niet te snel' moet gaan, om de uitbraak alsnog onder controle te kunnen houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Denemarken opent scholen, maar niet iedereen is daar blij mee

Kroegen blijven dicht

De regering nam het besluit om het economische leven weer langzaam op gang te laten komen onder druk van de centrumrechtse oppositie in het parlement. Daarbij nam ze ook de adviezen van medisch experts mee.

Niet alle regels worden versoepeld. Middelbare scholen openen in mei pas weer de deuren. Ook blijven de grenzen voorlopig dicht, zijn bijeenkomsten verboden en blijven restaurants, sportscholen en kroegen vooralsnog gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk geen evenementen tot 1 september

Rest van Europa nog even op slot

Andere Europese landen blijven voorlopig nog grotendeels op slot. Italië heeft de meeste lockdownmaatregelen al verlengd tot 3 mei en Spanje tot 26 april. België heeft de maatregelen verlengd tot 4 mei en Frankrijk tot 11 mei. In het Verenigd Koninkrijk blijven die tot 7 mei van kracht.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump donderdag een plan gepresenteerd om de Amerikaanse economie te heropenen. Er komen drie verschillende fasen en het is aan de Amerikaanse staten om te bepalen wanneer welke fase ingaat. "We sloten onze economie om deze oorlog te winnen en zijn nu aan de winnende hand", claimde Trump.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore