Drie fasen

Zo wil Trump de Amerikaanse economie heropenen

17 april 2020 02:15 Aangepast: 17 april 2020 07:01
President Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie. Beeld © AFP

President Trump heeft een plan gepresenteerd om de Amerikaanse economie te heropenen. Er komen drie verschillende fasen en het is aan de Amerikaanse staten om te bepalen wanneer welke fase ingaat. "We sloten onze economie om deze oorlog te winnen en zijn nu aan de winnende hand."

Het was al lang duidelijk dat Trump de Amerikaanse economie snel weer wil openen. Eerst liet de president weten dat het land met Pasen weer volledig moet draaien. Later werd dat bijgesteld naar begin juni.

Inmiddels meldt Trump dat het niet aan de federale overheid, maar aan de verschillende staten is om de maatregelen te versoepelen.

Maatregelen afbouwen

Als 'handleiding' voor de gouverneurs van de staten, presenteerde de president tijdens zijn dagelijkse persconferentie een stappenplan. Er komen drie verschillende fasen die de maatregelen langzamerhand afbouwen. Zodra het aantal infecties gedurende twee weken terugloopt, kan worden opgeschoven naar de volgende fase.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump ongekend fel van zich af bijt na kritiek op coronabeleid

Drie fasen

In de eerste fase moeten ouderen en kwetsbaren thuisblijven, moeten alle inwoners in publieke ruimtes sociale afstand houden en worden bijeenkomsten met meer dan tien mensen afgeraden.

'Het nieuwe normaal'

In fase twee zijn bijeenkomsten tot vijftig personen toegestaan en mogen niet-essentiële reizen worden hervat, ook mogen scholen en de kinderopvang weer openen.

In fase drie kunnen ouderen en kwetsbaren de straat op, als ze sociale afstand houden. Iedereen moet drukbezochte plekken zoveel mogelijk vermijden.

Volgens Deborah Birx, de coördinator van de Amerikaanse taskforce, wordt fase drie 'het nieuwe normaal'. "Sportscholen kunnen bijvoorbeeld weer openen, als strikte sociale afstand wordt gewaarborgd."

In de wijk Corona in New York zijn opvallend veel mensen ziek

In de wijk Corona in New York zijn de aantallen zieken en doden door het coronavirus een stuk hoger dan in andere wijken in de miljoenenstad. In Corona wonen veel migranten: "Niemand bekommert zich om ons."

Trumps belangrijkste corona-adviseur, Anthony Fauci, benadrukt dat 'het nog niet voorbij is'.

Hij waarschuwt dat het virus in alle fases opnieuw snel kan verspreiden en dat maatregelen daarom ook weer aangescherpt kunnen worden. "Ik denk dat we dit aankunnen, totdat er een vaccin gevonden is", vertelt Fauci.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe telling stad New York: nu meer dan 10.000 coronadoden

'Prachtige puzzel'

Sommige staten zijn veel minder hard getroffen dan anderen. Trump zegt daarom dat de ene staat veel sneller open kan dan de andere, afhankelijk van het aantal besmettingen. Het is volgens de president 'een prachtige puzzel' en de gouverneurs moeten de beslissingen maken.

29 van de 50 Amerikaanse staten zouden volgens Trump 'relatief snel' weer open kunnen.

'Thuisblijven zorgt voor problemen'

Trump reageert in de persconferentie ook op de demonstratie in Michigan, die gisteren tot veel ophef leidde. Mensen gingen er de straat op om te protesteren tegen de 'blijf thuis'-adviezen van de lokale overheid.

Trump zegt zich goed in te kunnen leven in de demonstranten. "Thuisblijven kan voor veel mensen voor problemen zorgen", vertelt de president. "Het is niet prettig om voortdurend thuis te zijn."

Amerikanen de straat op tegen lockdown: 'Gewoon je gezond verstand gebruiken'

In de Amerikaanse staat Michigan zijn mensen het er niet mee eens dat ze thuis moeten blijven vanwege de coronacrisis. Daarom doen de inwoners juist wat de gouverneur heeft verboden: ze zijn massaal de straat opgegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore