In de clinch

Braziliaanse president Bolsonaro ontslaat gezondheidsminister

17 april 2020 01:03 Aangepast: 17 april 2020 01:13
President Bolsonaro (links) en minister van gezondheid Mandetta (rechts). Beeld © AFP

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft de minister van Volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta ontslagen. De twee lagen al wekenlang met elkaar in de clinch over de aanpak van het coronavirus.

Mandetta, de Braziliaanse minister van Volksgezondheid, heeft van Bolsonaro te horen gekregen dat hij ontslagen is. Dat schrijft hij op Twitter. "Ik wil graag mijn dank uitspreken voor de kans die ik heb gekregen om de gezondheid van Brazilianen te verbeteren."

Niet met elkaar eens

De afgelopen weken was duidelijk dat minister Mandetta en president Bolsonaro het niet met elkaar eens konden worden over de aanpak van het coronavirus in Brazilië.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en steun na opmerkelijke corona-speech Braziliaanse president

Mandetta riep inwoners van het land op om thuis te blijven. In televisie-interviews benadrukte hij het belang van sociale afstand om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

'Een griepje'

President Bolsonaro uitte openlijk kritiek op die aanpak. De Braziliaanse president sprak voortdurend van 'een griepje', dat volgens hem geen serieuze bedreiging vormt voor de relatief jonge Braziliaanse bevolking.

Bolsonaro haalde zich de woede van het land op de hals, toen hij vertelde dat mensen 'gewoon hun dagelijkse leven moeten oppakken'.

Risicogroep

"Alleen mensen ouder dan 60 zijn een risicogroep. Dus waarom worden de scholen gesloten?", vroeg hij zich tijdens een toespraak in maart hardop af. "Vanwege mijn atletische achtergrond heb ik niks te vrezen", zei de president tijdens die toespraak. "Als ik al besmet zou zijn merk ik hoogstens een kleine verkoudheid."

Opvallend, want Bolsonaro valt met zijn 65 jaar volgens de regering wel degelijk in de risicogroep. 

Amerikanen de straat op tegen lockdown: 'Gewoon je gezond verstand gebruiken'

In de Amerikaanse staat Michigan zijn mensen het er niet mee eens dat ze thuis moeten blijven vanwege de coronacrisis. Daarom doen de inwoners juist wat de gouverneur heeft verboden: ze zijn massaal de straat opgegaan.

Het ontslag van Mandetta komt op een cruciaal moment. Het aantal sterfgevallen in Brazilië loopt de laatste tijd snel op. Volgens de officiële cijfers zijn 1.900 mensen in het land overleden en raakten 30.000 mensen besmet.

Het is de vraag hoe accuraat die getallen zijn, omdat Brazilië slechts 300 mensen per miljoen inwoners test op het coronavirus.

Grafdelvers maken overuren

De BBC schreef gisteren dat grafdelvers in hoofdstad São Paulo overuren maken. Op een gemiddelde dagen zeggen zij zo'n veertig lichamen te begraven, de afgelopen dagen liep dat op tot zestig doden per dag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden besmettingen, 200 doden: president Brazilië matigt toon over corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore