Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Aanpak coronacrisis levert Zuid-Koreaanse regeringspartij ongekende overwinning op

16 april 2020 09:52
Lee Nak-yeon, leider van de Zuid-Koreaanse Democratische Partij, brengt zijn stem uit. Beeld © ANP

In Zuid-Korea heeft de Democratische Partij van president Moon Jae-in de parlementsverkiezingen met overmacht gewonnen. De partij heeft nu met 180 zetels een absolute meerderheid. Die lijkt te danken aan het succesvolle coronabeleid.

Zuid-Korea is een van de eerste landen die verkiezingen organiseerde sinds de uitbraak van de coronapandemie. Kiezers gingen gisteren met mondkapjes naar de stembureaus. Ook moesten zij hun handen wassen en plastic handschoenen dragen. Verder werden kiezers getest op lichaamstemperatuur.

Het lijkt erop dat de Zuid-Koreanen erop vertrouwden dat deze maatregelen hen zouden beschermen tegen besmetting met het coronavirus. De opkomst was met 66 procent het hoogst sinds de verkiezingen van 1992.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quarantaine voor Zuid-Koreaanse bankbiljetten vanwege coronavirus

Testen, testen, testen

Zuid-Korea heeft internationaal naam gemaakt met de aanpak van de coronacrisis. Al op twintig januari werd de eerste besmetting in het land bekend gemaakt, waarna het land snel de productie van testen opvoerde en op grote schaal mensen ging testen. Zo kon het land het aantal besmettingen snel indammen.

Zuid-Korea heeft momenteel 10.613 bevestigde besmettingen en 229 overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus, op een bevolking van bijna 52 miljoen mensen. Ter vergelijking: Nederland, dat veel minder tests uitvoert, telt 28.153 bevestigde besmettingen en 3134 doden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen Zuid-Korea: twee coronapatiënten genezen met bloedplasma

Opnieuw populair

Het beleid van president Moon Jae-in en zijn regering heeft hem ook in eigen land opnieuw populair gemaakt. In de drie jaar dat hij aan de macht was, kreeg hij steeds meer kritiek, onder meer omdat de Zuid-Koreaanse economie te traag zou groeien en omdat hij zijn macht zou misbruiken.

Zijn populariteit daalde van 70 procent bij zijn aantreden tot 40 procent medio februari. Daarmee leek hem hetzelfde lot te wachten als zijn voorgangers, die in de laatste twee jaar van hun presidentstermijn maar weinig voor elkaar kregen vanwege een gebrek aan draagvlak.

De uitbraak van het coronavirus heeft dat veranderd. De populariteit van Moon steeg vlak voor de verkiezingen naar ruim 50 procent. Zijn Democratische Partij heeft nu een recordoverwinning geboekt die zelfs optimistische voorspellers niet hadden zien aankomen. De partij gaat van 120 naar 180 zetels in het parlement dat in totaal 300 zetels telt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Koreaanse sekte blijkt besmettingshaard coronavirus

Zwaarst getroffen regio's steunen oppositie

Opvallend genoeg hebben de zwaarst getroffen regio's van het land juist overwegend gestemd voor de Conservatieve Partij, de belangrijkste oppositiepartij die met 103 zetels in het parlement komt.

Volgens persbureau Reuters stemmen deze regio's traditioneel al conservatief, maar is de steun voor de oppositie nu groter vanwege de aanvankelijke worsteling van de overheid met de plotselinge stijging in het aantal besmettingen in de regio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore