Overlevenden zijn uitgehongerd

Tientallen Rohingya dood gevonden op ronddrijvend schip

16 april 2020 10:23
Eerder deze maand werd dit schip met Rohingya-vluchtelingen door de Maleisische kustwacht uit het water gehaald. Beeld © Kustwacht Maleisië

Op een boot die al wekenlang stuurloos ronddobberde op zee, zijn tientallen dode Rohingya-vluchtelingen gevonden door de kustwacht van Bangladesh. Bijna 400 anderen konden gered worden, maar waren wel uitgehongerd.

De groep was eerder gevlucht uit Myanmar, waar Rohingya wordt vervolgd, en probeerde tevergeefs Maleisië te bereiken. "Ze waren ongeveer twee maanden op zee en leden honger", vertelde een van de leden van de kustwacht. Alle 382 geredde vluchtelingen worden teruggestuurd naar Myanmar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronebeelden tonen vluchtende Rohingya

Etnisch geweld

In Bangladesh leven meer dan 700.000 Rohingya die zijn gevlucht voor etnisch geweld tegen hen in Myanmar. Veel van hen willen uit de vluchtelingenkampen in Bangladesh vertrekken en hun toevlucht zoeken in Maleisië, omdat daar overwegend moslims wonen. In Myanmar en Bangladesh zijn de islamitische Rohingya in de minderheid.

Bangladesh heeft vorig jaar al vijfhonderd mensen opgepakt die via smokkelboten richting Maleisië wilden. De afgelopen jaren zijn honderden mensen omgekomen die probeerden de Golf van Bengalen over te steken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore