'Doden veroorzaakt'

Trump: voorlopig geen geld naar WHO, 'gefaald in basisplicht'

15 april 2020 05:28 Aangepast: 15 april 2020 08:37
President Trump. Beeld © ANP

De Verenigde Staten zet voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop vanwege de manier waarop die organisatie de coronapandemie aanpakt. Dat zei president Donald Trump gisteren (lokale tijd) bij zijn dagelijkse persconferentie in het Witte Huis.

Volgens Trump heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China verdoezeld. Het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan. "De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden", zei de president. "Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten."

'Verantwoordelijk worden gehouden'

De VN-organisatie heeft "gefaald in haar basisplicht" en moet "verantwoordelijk worden gehouden", stelde Trump. De Amerikaanse bijdrage aan de WHO wordt volgens de president opgeschort in afwachting van een evaluatie van het WHO-optreden in de coronapandemie. De VS is de grootste financier van de WHO, vorig jaar droeg het land circa 400 miljoen dollar bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump ongekend fel van zich af bijt na kritiek op coronabeleid

Trump dreigde eerder al de geldkraan dicht te draaien. Vorige week verweet hij de gezondheidsorganisatie op de hand van China te zijn. De WHO was volgens de president te mild over de inspanningen van China om het virus aan het begin van de uitbraak in bedwang te houden.

Kritiek VN-baas: 'Niet het moment'

VN-baas António Guterres leverde vannacht al kritiek op het besluit van Trump. Hij noemde het "niet het moment" om middelen voor de werkzaamheden van de WHO iedere andere humanitaire organisatie in de strijd tegen het coronavirus te verminderen. "Nu is het tijd voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: zeventig coronavaccins in de maak

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore