Strenge richtlijnen

Scholen in Denemarken gaan weer open: zo ziet dat eruit

14 april 2020 17:10 Aangepast: 14 april 2020 18:24
(Archieffoto) Beeld © Pixabay

Morgen openen de scholen en kinderdagverblijven in Denemarken weer. Na weken van thuisscholing is dit de eerste maatregel die het Europese land versoepelt. Maar logischerwijs gaat het anders dan anders: er gelden strikte regels.

Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, introduceerde Denemarken op 11 maart. Het land sloot de grenzen, scholen gingen dicht en bijeenkomsten werden verboden. 

Controle

De Deense premier Mette Frederiksen kondigde vorige week aan dat het belangrijk is dat Denemarken niet langer dan nodig gesloten blijft. De verspreiding van het coronavirus lijkt in het land onder controle te zijn en daarom wil de regering de economie weer op gang brengen.

Als de kinderen weer naar school kunnen, zouden de ouders meer en beter kunnen werken. Maar de bewegingen van Denemarken zullen langzaam en voorzichtig zijn, zegt de premier.

Cijfers Denemarken

  • Besmettingen: 6691
  • Sterfgevallen: 285
  • Herstelde patiënten: 2409

De helft van de scholen en kinderdagverblijven in Denemarken openen morgen hun deuren weer. Maar: kinderen, ouders en leraren moeten zich wel aan de strenge richtlijnen van de regering houden. 

Richtlijnen

Zo moet er voldoende afstand zijn tussen kinderen in de klas, en er moet vaker buiten lesgegeven worden. Ook is er meer aandacht voor hygiëne: er moet beter schoongemaakt worden in de klaslokalen en op de wc's. En kinderen mogen bijvoorbeeld ook geen speelgoed van huis meenemen naar school en andersom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?

Daarnaast wordt van de kinderen verwacht dat ze goed hun handen hebben gewassen voor ze op school komen. Ouders moeten hier op toezien en op school zullen de docenten er op letten. 

Extra regels

Per school kunnen extra regels opgesteld worden over bijvoorbeeld het halen en brengen van kinderen. Zo kunnen scholen ouders bepaalde tijden geven om hun kinderen af te zetten.

Daarbij moeten ouders fysiek contact vermijden met andere ouders, school- of opvangmedewerkers en andermans kinderen. Ouders komen dan ook de school niet in: iedereen moet op 2 meter afstand van elkaar blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke landen versoepelen hun corona-maatregelen? Bekijk het hier

Om de ouders gerust te stellen, benadrukt de regering dat zieke kinderen niet naar school mogen. Kinderen die 48 uur geen klachten of symptomen meer hebben, mogen naar school. Leerlingen moeten ook thuisblijven als een gezinslid ziek is. 

Overleg met school

De Deense regering geeft aan dat ouders in de kwetsbare doelgroep moeten overleggen met de school over verdere maatregelen die op hen van toepassing zijn. 

Omdat elke school anders is, kan niet elke school of opvang morgen openen. Sommigen hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om zich aan de richtlijnen te kunnen houden. Zij zullen enkele dagen later volgen.

Schoolklas krijgt les op afstand: juf ziet het als een noodoplossing

Om leerlingen toch les te geven zetten scholen de computer in.

Maar het is toch onmogelijk om kinderen zo veel afstand te laten houden? Dat klopt, zegt Søren Brostrøm, het hoofd van de Deense gezondheidsautoriteit. Dat verwachten ze dan ook niet. Jonge kinderen moeten in kleinere groepen samen kunnen spelen, maar dan moeten ze wel vaker hun handen wassen. Om dit te bewerkstellen is er meer personeel aanwezig. 

Brostrøm zei woensdag tijdens een persconferentie dat dit geen experiment is. "We gebruiken geen kinderen, jongeren en leraren als proefkonijn. Het is volgens onze inschatting veilig in termen van gezondheid."

Proefkonijn

De mededeling dat de scholen weer opengaan, wordt overigens niet door iedereen toegejuicht. De Facebookgroep 'My kid should not be a guinea pig for Covid-19' had al snel 35.000 leden. "De grenzen van het land zijn nog tot in mei gesloten, waarom nemen we dit risico dan?", schrijft iemand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Leraren zijn bezorgd over heropenen van scholen'

Het heropenen van de scholen betekent overigens niet dat het leven weer enigszins normaal wordt in Denemarken. Andere maatregelen blijven van kracht.

Zo zijn bijeenkomsten met meer dan tien personen verboden tot 10 mei en daarnaast blijven kerken, bioscopen en winkelcentra gesloten. Tot augustus zijn alle festivals in het land verboden en de Deense grenzen blijven vooralsnog gesloten. 

Nederlandse scholen

Onderwijsbond AOb zegt dat scholen in Nederland niet zomaar weer opengaan. Deze bond heeft een enquête gehouden onder 5000 leraren. Zij stellen dat anderhalve meter afstand houden op basisscholen, middelbare scholen en roc’s een lastige klus is waarbij klassen moeten worden opgedeeld. 

In ieder geval blijven in Nederland de scholen tot de meivakantie dicht en krijgen kinderen thuis les.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore