Coronavirus

Dakloos door corona-racisme: grote zorgen over Afrikaanse migranten in China

14 april 2020 16:30

China vreest een tweede grote uitbraak van het coronavirus. En om die te voorkomen ziet het land vooral migranten als potentieel gevaar. Tot woede van Afrikaanse diplomaten die China vanwege discriminatie om opheldering vragen.

De rel ontstond nadat op sociale media meerdere video's waren verschenen uit de stad Guangzhou. Op de beelden is te zien hoe Afrikaanse migranten op verschillende manieren worden gediscrimineerd.

Zo kregen migranten in een McDonald's te horen dat ze geen burger mochten bestellen. 'Zwarte mensen zijn niet meer welkom in het restaurant' stond er op het papier dat het personeel uitdeelde.

McDonalds in China heeft inmiddels excuses aangeboden. Ook huiseigenaren en hotels namen maatregelen. Zo zijn Afrikaanse migranten uit angst voor besmetting op straat gezet. Dat terwijl de meesten de afgelopen weken gewoon in China verbleven.

Nieuwe besmettingen

De angst voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus is groot. Nadat het virus onder controle leek nam de afgelopen week het aantal besmettingen in rap tempo toe. De autoriteiten berekenden dat ruim 90 procent van die besmette personen recentelijk naar China reisde.

Volgens een Chinese staatskrant ging het daarbij onder andere om vijf Nigeriaanse migranten. Sindsdien staat de hele Afrikaanse gemeenschap in Guangzhou onder verscherpt toezicht.

In de wijk Corona in New York zijn opvallend veel mensen ziek

In de wijk Corona in New York zijn de aantallen zieken en doden door het coronavirus een stuk hoger dan in andere wijken in de miljoenenstad. In Corona wonen veel migranten: "Niemand bekommert zich om ons."

Terwijl de Chinese minister van Buitenlandse Zaken eerder nog liet weten dat het bij besmettingen van buitenaf voornamelijk om Chinese staatsburgers gaat. En dus niet migranten.

Op het matje

De boosheid over een ongelijke behandeling is groot. Zo riep de Nigeriaanse parlementsvoorzitter de Chinese ambassadeur in zijn land al op het matje. Tijdens het gesprek laat hij onder andere een van de filmpjes zien die voor veel ophef zorgde.

Maar niet alleen Nigerianen krijgen er te maken met racisme. "Ik slaap al vier dagen onder een brug", vertelde Tony Mathias tegen een Franse nieuwszender.

De uitwisselingsstudent uit Oeganda vertelt hoe hij niks kan eten omdat geen enkele winkel hem binnenlaat. "We zijn zwervers geworden."

Eenmaal op straat worden de migranten niet met rust gelaten. Zo is op onderstaande beelden te zien hoe Afrikaanse migranten met de politie te maken krijgen.

De Chinese houding ten opzichte van de migranten is opvallend. Vooral omdat bij de oorspronkelijke uitbraak van het virus juist Chinezen zelf gediscrimineerd werden. Zo vertelde een 30-jarige videomaker met Chinese roots in de New York Times over hoe hij in een Amerikaanse supermarkt uitgescholden werd.

"Het is jullie volk dat het virus ons land heeft binnengebracht", kreeg hij te horen. Het is een van de vele incidenten gericht op Chinezen verspreid over de wereld. Maar dat lijkt nu ook het lot voor veel Afrikaanse migranten die in China wonen.

Commotie

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken sprak zich afgelopen weekend uit over de ontstane commotie. "We hebben geen tolerantie voor gevallen van discriminatie", aldus Zhao Lijian. "De Chinees-Afrikaanse vriendschap is onbreekbaar."

Het is een reactie op een brief die ambassadeurs van Afrikaanse landen in Beijing eerder dat weekend stuurden. Daarin werd opgeroepen om de 'onmenselijke behandeling' te stoppen. Ook spraken ze het risico uit voor mogelijke negatieve reacties gericht op Chinezen in Afrikaanse landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom Trump ongekend fel van zich af bijt na kritiek op coronabeleid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore