Ga naar de inhoud
Ook tests op mensen

WHO: zeventig coronavaccins in de maak

Medewerkers van het Campus Covid Center wisselen informatie uit met ziekenhuizen over de hele wereld. Beeld © CPP

Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al onderzoek gedaan met proefpersonen.

Dat blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er staan onder meer Chinese, Japanse, Belgische, Amerikaans en Duitse laboratoria op de lijst. 

Tijd winnen door dierproeven over te slaan

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Normaal gesproken duurt het jaren voordat zo'n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Test op mensen

Drie van de zeventig onderzoeken zijn al vergevorderd. Die vaccins worden nu getest op mensen. Volgens persbureau Bloomberg is CanSino Biologics uit Hongkong het verst in dat ontwikkelingsproces. Het bedrijf werkt samen met een Chinese universiteit. 

Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

Vlog van coronapatiënt: 'Binnen 10 minuten stond er een ziekenwagen voor de deur'

05:15
Jeroen Glissenaar (46) was kerngezond, had geen onderliggende klachten, maar werd toch flink ziek door het coronavirus. In deze eerste aflevering vertelt hij hoe hij ziek werd.

Hoe lang duurt het nog voor er een vaccin is?

De hele wereld smacht naar een werkend vaccin. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei eerder nog dat ze verwacht dat er mogelijk aan het eind van het jaar een vaccin ontwikkeld zal zijn. 

Een professor aan de Universiteit van Oxford gaat nog iets verder: zij zet in op september. Oxford begint over twee weken met testen. De wetenschapper is 'tachtig procent zeker' dat hun vaccin gaat werken.

Het RIVM beantwoordt online de vraag wanneer er een vaccinatie komt: "Dat valt niet te zeggen. Er wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus, in laboratoria in verschillende landen. Toch zal het nog lang duren voordat het vaccin beschikbaar komt, dat zal zeker de komende maanden nog niet beschikbaar zijn. Als er eenmaal een middel is, moet nog getest worden of het geen bijwerkingen veroorzaakt."