Ga naar de inhoud
'Leren leven met virus'

Europese Commissie verwacht eind van het jaar vaccin tegen coronavirus

Von der Leyen verwacht tegen het einde van het jaar een vaccin. Beeld © EPA / ANP

"We zullen vele maanden, waarschijnlijk tot volgend jaar, moeten leren leven met het virus." Die boodschap gaf Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie vandaag in een uitgebreid interview. Zij verwacht tegen het einde van het jaar een vaccin.

Eerder was Von der Leyen nog optimistischer, toen ging ze uit van een vaccin in de herfst. In de Duitse zondagkrant Bild Am Sonntag is ze daarop teruggekomen en gaat ze inmiddels uit van het einde van dit jaar. Tot die tijd zullen we allemaal met beperkende maatregelen moeten leven.

Met fabrikanten in gesprek

Volgens Von der Leyen zijn twee van de meest veelbelovende onderzoeksteams in Europa bezig met het ontwikkelen van een vaccin. "Zij zijn van plan binnenkort met klinische tests te beginnen." Daarna volgen nog enkele stappen om het vaccin goedgekeurd en massaal geproduceerd te krijgen. De Europese Unie is daarover al met fabrikanten in gesprek.

Farmaceuten
Lees ook:
Farmaceuten trekken alles uit de kast om vaccin te maken: 'Oogkleppen op en gaan'

Hoe veelbelovend dat misschien ook klinkt, een bezoek aan een verpleeghuis zoals vroeger zit er voorlopig niet in. "Zonder vaccin moeten contacten met ouderen zoveel mogelijk beperkt worden. Ik weet dat dat moeilijk is", zegt Von der Leyen. We zullen voorlopig moeten leren leven met het virus, is haar boodschap.

Kinderdagverblijven en scholen kunnen volgens de Europees Commissievoorzitter mogelijk wel al eerder open. "Kinderen en jongeren krijgen eerder meer bewegingsvrijheid dan ouderen en mensen met een medische geschiedenis."

Exitstrategie

In de komende weken wil Von der Leyen richtlijnen en aanbevelingen presenteren voor een Europese exitstrategie uit de coronacrisis. Maar er komt geen masterplan waar heel de Europese Unie zich aan moet houden. "Ik wil dat niet centraal beslissen, omdat de situatie in Milaan heel anders is dan in Münster, en ook tussen stedelijke en landelijke gebieden zitten verschillen."

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

04:00
De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.