Hart Island

IJzingwekkend: eiland New York gebruikt voor massagraven

10 april 2020 04:24 Aangepast: 10 april 2020 17:11
Massagraven op Hart Island in New York. Beeld © ANP

Confronterende beelden uit New York, de stad in de Verenigde Staten die momenteel het hardst getroffen wordt door het coronavirus. Op dronebeelden is te zien hoe op Hart Island, nabij stadsdeel The Bronx, lichamen in groten getale worden begraven.

Op de beelden is te zien hoe een aantal werkers in beschermende pakken de doodskisten in een enorme greppel plaatst. Gisteren alleen al zouden zeker 40 mensen op het eiland begraven zijn. 

Slachtoffers aidsepidemie 

Hart Island, in het noorden van New York en dichtbij stadsdeel The Bronx, wordt al jaren gebruikt om doden te begraven. Het gaat om mensen voor wie na het overlijden niemand zich meldt. Het eiland werd in de jaren 80 ook gebruikt om slachtoffers van de aidsepidemie te begraven. 

Begrafenisondernemer New York kan drukte niet aan in coronacrisis

Normaal gesproken kan hij 60 aanvragen aan, nu krijgt hij er 185. ''We zitten ver boven onze capaciteit zoals je kan zien.''

In New York is het de afgelopen 150 jaar beleid dat doden voor wie niemand zich meldt worden begraven door gevangenen. Op Hart Island zijn het normaal gesproken gedetineerden van Riker's Island die het werk opknappen, maar door het gevaar van verspreiding in gevangenissen is nu een bedrijf ingeschakeld. 

Vijf dagen per week 

Normaal gesproken worden eens in de week doden begraven, gemiddeld ongeveer 25, maar tijdens de coronacrisis wordt dat op vijf dagen per week gedaan. Per dag worden nu meer dan twintig lichamen begraven. Het eiland wordt gebruikt om de enorme druk op de overvolle mortuaria van de stad te verlichten. Het is niet duidelijk of de mensen die op Hart Island worden begraven aan het coronavirus zijn overleden.

Het totale aantal dodelijke slachtoffers van het virus in de VS bedraagt 16.478. New York geldt als het epicentrum van het land. 

Amerikaanse Marc ziet elke dag lijken van coronapatiënten in koelwagens gaan

De Amerikaan Marc Kozlow woont tegenover een ziekenhuis vol coronapatiënten in New York. Elke dag ziet hij hoe onder zijn raam lijken in koelwagens worden geladen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore