Ga naar de inhoud
Buitenland

'OPEC en Rusland willen olieproductie verminderen en prijs opkrikken'

Saoedische olie kost niet veel om te winnen, maar de overheid heeft een hoge olieprijs nodig. Beeld © EPA

De OPEC-landen en Rusland hebben voorlopige afspraken kunnen maken over het beperken van de productie. Een prijzenoorlog leidde samen met de coronacrisis tot bodemprijzen. De landen willen nu de olieprijs stutten, al zijn er nog veel onduidelijkheden.

De landen willen hun dagelijkse olieproductie met ongeveer 10 miljoen vaten per dag verminderen, meldt persbureau Bloomberg op basis van mensen met kennis van de gesprekken.

Saoedi-Arabie en Rusland hadden eerder ruzie over olie. Die ruzie zorgde voor een prijzenoorlog, waarbij de landen de productie flink omhoog brachten om zo de markt te overspoelen met olie. Het logische gevolg daarvan is dat de olieprijzen nog verder daalden, terwijl de coronacrisis al zorgde voor minder vraag.

Olieprijs
Lees ook:
Olieprijs in vrije val door conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland

Afspraken voor twee maanden

Het gaat om een voorlopig bestand twee maanden. Met de vermindering van 10 miljoen vaten moeten de voorraden weer genormaliseerd worden. Daarna zouden er afspraken gemaakt kunnen worden voor een langere periode, met een minder rigoureuze vermindering van de productie.

OPEC-landen en niet-leden als Rusland bereikten het principeakkoord gedurende een videoconferentie. Het is nog niet duidelijk of het doorgaan van de deal afhangt van toezeggingen van de Verenigde Staten, waarmee vrijdag wordt onderhandeld. Om een verdere daling van de olieprijzen effectief te voorkomen, zouden ook Amerikaanse productiebeperkingen nodig zijn.

Olieprijs
Lees ook:
Olieprijs daalt naar laagste punt sinds 2002; tanken al vanaf 1,35

OPEC+, zoals het verbond tussen het kartel en Rusland ook wel wordt genoemd, verlangt naar verluidt ook dat olieproducerende landen van de G20 hun productie verlagen. Deze landen, en met name de VS, zouden dagelijks 5 miljoen vaten minder per dag moeten oppompen om het overaanbod van de brandstof te stoppen.

Dit is een artikel van