Ga naar de inhoud
'Voelt vreemd'

Jaïr woont in Wuhan en kan na 76 dagen lockdown weer naar buiten

Jaïr kan na 76 dagen de straat weer op in Wuhan. Beeld © Privé foto

Na 76 dagen zit de totale lockdown in de Chinese stad Wuhan erop. Dat betekent dat de miljoenen inwoners eindelijk weer de straat op mogen. "Ik ben al die dagen niet buiten mijn appartementencomplex geweest", vertelt Jaïr Potjer, een 24-jarige Nederlander die in Wuhan woont.

Eind januari werd de stad van de buitenwereld afgesloten. Jaïr woonde toen bijna een jaar in China, waar hij een zelfstudie doet. Hij kreeg de keuze om terug te vliegen, maar bleef bewust in Wuhan. "Ik heb geen spijt gehad van die beslissing", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Nederlandse student Jaïr blijft in Wuhan: 'Ik voel me hier vrij'

02:36
Jaïr en zijn moeder vertellen over zijn keuze om in Wuhan te blijven.

Vandaag ging hij voor het eerst in lange tijd naar buiten om samen met zijn vriendin een ijsje te halen en van de zon genieten. Een bijzonder moment, want contact kon het stel tijdens de lockdown alleen hebben via internet. "Ik was erg blij dat ik mijn vriendin gisteren eindelijk weer kon zien."

Geen fysieke contacten

"Het is heel raar om meer dan 70 dagen niemand te zien", kijkt Jaïr terug. Dat is dan ook wat hij het meest heeft gemist. "Je hebt totaal geen fysiek contact met mensen en kan alleen maar chatten of bellen."

Jaïr woont in een complex van een paar appartementen met binnentuin. Hij zat er de afgelopen maanden opgesloten en om aan beweging te komen liep hij rondjes door de tuin. Boodschappen werden door een groothandel bij hem en zijn buren afgeleverd.

Chinezen
Lees ook:
Chinezen mogen Wuhan verlaten, maar het normale leven is ver weg

Afstand houden

Het voelt voor hem vreemd om weer buiten te zijn. "Ik woon hier nu ruim een jaar, maar toen ik weer buiten kwam, voelde alles heel anders", zegt uit. "Mensen zijn ook nog heel voorzichtig. Ze houden afstand en iedereen draagt mondkapjes."

De winkels zijn nog niet allemaal open en de winkels die wel open zijn, nemen speciale maatregelen. "Bij kleine winkels staat vaak een tafel voor de deur. Je moet dan bij de deur vertellen wat je wilt hebben. De verkopers halen dat dan en je rekent buiten af", zegt Jaïr.

Wuhan viert einde lockdown met spectaculaire lichtshow

00:53

Hij woont naast een drukke weg. Tijdens de lockdown zag hij zo’n vijf auto’s per minuut langsrijden. Nu is het daar veel en veel drukker. "Mensen gaan massaal de straten weer op", zegt hij.

Jaïr is niet bang om het leven weer op te pakken. "Het was een vrij lange lockdown. Mensen zijn twee maanden binnen geweest." Hij heeft vertrouwen in het systeem dat in de stad geldt. Door middel van verschillende codes in dat systeem worden mensen die onlangs klachten hebben gehad, geweerd uit het openbaar vervoer en grote winkels.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.