Raketmissie

Wetenschappers onthullen scherpste foto van zon ooit

09 april 2020 17:03 Aangepast: 10 april 2020 17:59
Wetenschappers analyseerden de scherpste foto van de zon ooit. Beeld © University of Central Lancashire

Astronomen mogen in hun handen knijpen. Ruimtevaartsorganisatie NASA en Britse wetenschappers hebben de scherpste afbeelding van de zon ooit gemaakt. En die levert belangrijke nieuwe inzichten op over de atmosfeer van de zon.

Toegegeven: een leek zal op de foto's wellicht niet zoveel bijzonders zien. Hij blijft groot, rond en ziet er behoorlijk warm uit. Maar astronomen vertelt de scherpste foto ooit veel meer dan dat.

Groot mysterie

De atmosfeer van de zon was voor de wetenschap nog een groot mysterie. Zo waren er lange tijd grote donkere plekken te zien, die leeg leken. Aan de hand van de nieuwe foto weten we nu dat die plekken helemaal niet leeg zijn.

De plekken worden volgens wetenschappers van de University of Central Lancashire (UCLan) en NASA gevuld met bijzonder fijne magnetische draden en extreem heet plasma van een miljoen graden. Ter vergelijking: aan de oppervlakte van de zon is het vaak 'maar' 4000 tot 6000 graden.

De draden in de zon zijn nu goed te zien. De draden in de zon zijn nu goed te zien.

De draden kunnen tot vijfhonderd kilometer breed zijn: grofweg van Vlissingen naar Zwolle en weer terug. Toch blijven er nog veel vragen onbeantwoord voor de onderzoekers. Zo is het nog niet duidelijk hoe de draden worden gevormd.

Raketmissie

Het had heel wat voeten in de aarde om de beelden te maken: ze werden gemaakt tijdens een speciale raketmissie waarvoor een speciale telescoop van NASA naar de rand van de ruimte werd gestuurd. De telescoop kon vanaf daar structuren in de atmosfeer van de zon vastleggen.

We zijn onderweg naar de zon

Satelliet Solar Orbiter is onderweg naar de zon. Onder meer voor onderzoek naar zonnestormen, die grote gevolgen hebben op ons leven op aarde.

Hoogleraar Robert Walsh van de UCLan prijst zich zeer gelukkig met de foto's. Hij vergelijkt het met kijken naar een voetbalwedstrijd. "Eerst zagen we alleen dat het veld groen was, maar nu kunnen we elke grassprietje afzonderlijk bekijken. En zo zien we dus de verschillende onderdelen die de atmosfeer van een ster vormen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We krijgen beter beeld van de zon dan we ooit hebben gehad

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore