Artsen Zuid-Korea: twee coronapatiënten genezen met bloedplasma

Hoopvol nieuws uit Zuid-Korea. Daar claimen artsen dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten. Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar deze behandeling.
De Zuid-Koreaanse artsen beschrijven hun methode een artikel in het Journal of Korean Medicine.
Beademing
Het ging om een 71-jarige man en een 67-jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten kregen bloedplasma met antistoffen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren van het virus.
De conditie van de 71-jarige man ging volgens het verhaal van de artsen al na een dag sterk vooruit. Bij de vrouw duurde dat iets langer.
Erasmus MC
Ook in Nederland kijken artsen naar bloedplasma van genezen mensen. Het Erasmus MC in Rotterdam kondigde eind maart aan met het toedienen van bloedplasma te zullen beginnen. Wie genezen is van een infectie heeft beschermende antistoffen in het bloed.

Coronapatiënten Erasmus MC krijgen antistoffen van genezen mensen
Die antistoffen kunnen er mogelijk voor zorgen dat zieke patiënten sneller genezen. De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC), een wettelijk erkende commissie die medisch-wetenschappelijk onderzoek beoordeelt, heeft eind maart groen licht gegeven voor dit project.
Het ziekenhuis zocht mannen die zijn genezen van een bewezen infectie, klachtenvrij zijn, en plasma willen doneren. Zij moesten dus een coronavirustest van de GGD hebben gedaan. Inmiddels is die oproep verwijderd en loopt het onderzoek.
Hoopvol, maar...
"Als het nieuws uit Zuid Korea klopt, dan is dat hoopvol", zo reageert het Erasmus MC. "Tegelijk is het belangrijk om dit in perspectief te plaatsen, want het gaat hier maar om twee patiënten die behandeld zijn." Dat maakt dat onderzoek nog onbetrouwbaar.
Het onderzoek van het Erasmus MC is een stuk breder. Zo wordt er samengewerkt met 15 ziekenhuizen. De resultaten worden pas over enkele maanden verwacht.