Door de coronacrisis dreigen wereldwijd een half miljard mensen in armoede terecht te komen. Daarvoor waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport. De strijd tegen globale armoede zou in één klap tien jaar worden teruggeworpen, en in sommige regio's zelfs dertig jaar.
"Vooral mensen in armere landen worden onevenredig hard getroffen doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie en niet kunnen terugvallen op sociale vangnetten zoals uitkeringen of betaald ziekteverlof", zegt Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes. "Vanwege de strenge lockdowns lopen velen nu de kans hun inkomen te verliezen."
Stilvallen economie
In het rapport zijn onder meer analyses opgenomen van het Kings College London en de Australian National University. Door de coronacrisis en het stilvallen van de economie zou 6 tot 8 procent van de wereldbevolking in armoede kunnen terechtkomen.

Oxfam Novib doet een oproep aan de ministers van Financiën van rijke landen om volgende week bij de grote voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank 2500 miljard dollar vrij te maken voor hulp aan ontwikkelingslanden. Dat zou volgens de ontwikkelingsorganisatie kunnen door ongeveer 1000 miljard dollar aan schuldaflossingen door arme landen te annuleren of uit te stellen.
Ook zou er 1000 miljard dollar aan speciale internationale financiële reserves beschikbaar gemaakt kunnen worden. Er zou verder 500 miljard dollar nodig zijn voor hulp.
Financiële crisis van 2008
Servaes zegt dat regeringen lering moeten trekken uit de financiële crisis van 2008. "Toen betaalden gewone burgers de rekening voor reddingsoperaties voor banken en bedrijven. Vele banen gingen verloren, lonen werden verlaagd en essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs werden tot op het bot uitgekleed. Daardoor zijn we kwetsbaarder geworden voor de gevolgen van een grote crisis."
Sint Maarten smeekt om hulp na corona-uitbraak: 'Ik ben bang'

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.