Van de radar

'Volksfeest in Nicaragua als president doodgaat aan corona'

09 april 2020 09:15
Daniel Ortega (L) is de president van Nicaragua Beeld © EFE

In Nicaragua is iets geks aan de hand. De president heeft zich al drie weken niet in het openbaar laten zien. De bevolking denkt - nee hoopt - nu dat hij corona heeft. "De president wordt door de overgrote meerderheid intens gehaat", vertelt Stef Biemans, bekend van het tv-programma Brieven uit Nicaragua.

Quarantaine is volgens de regering van Daniel Ortega (74) niet nodig. De scholen en grenzen zijn open. Evenementen mogen gewoon doorgaan, het wordt zelfs aangemoedigd. Alsof het coronavirus geen voet aan de grond kan krijgen in het land in Midden-Amerika.

Veel inwoners gebruiken liever hun gezond verstand en luisteren niet naar Ortega. Scholen zijn dan wel open, de meeste kinderen worden thuis gehouden. Voor veel ouders ligt het iets anders. Die moeten vaak toch naar buiten om geld te verdienen.

Stef Biemans, presentator van Brieven uit Nicaragua Stef Biemans, presentator van Brieven uit Nicaragua

"Er is grote verontwaardiging over hoe de coronacrisis wordt aangepakt", vertelt Biemans, die zich zorgen maakt over zijn vader en schoonfamilie. Zelf ontvluchtte hij het land twee jaar geleden. Na hevige onlusten vertrok hij met zijn gezin naar Spanje.

Biemans: "Mijn vader mag niet meer van ons hardlopen. Hij moet binnenblijven, hij is toch op leeftijd." In Nicaragua kun je niet vertrouwen op de gezondheidszorg. Het is ook niet veilig. "Als ze weten dat je bij de oppositie zit, dan helpen ze je niet. Ook als je alleen maar gezien bent bij een demonstratie", vertelt Biemans.

Ziekenhuis is gevaarlijker

De familie van zijn vrouw heeft zelf voorzorgsmaatregelen genomen. Ze hebben medicijnen in huis gehaald, en een ontsmettingsapparaat gekocht. Biemans: "Mijn schoonvader is zelf arts. Hij heeft gezegd, als ik ziek word, wil ik niet naar het ziekenhuis gebracht worden. Het is daar gevaarlijker dan thuis." 

Een groenteverkoper heeft zelf maatregelen genomen en draagt een mondkapje. Een groenteverkoper heeft zelf maatregelen genomen en draagt een mondkapje.

Nu Ortega zich al bijna een maand niet meer in het openbaar heeft vertoond, beginnen de inwoners af te vragen waar hij is. Hij is het laatst gezien op 12 maart. The New York Times meldt dat hij afgelopen weekend niet op de begrafenis was van een goede vriend.

Duveltje uit doosje

De geruchtenmachine komt daarom op gang. Zou Ortega, die al gezondheidskwaaltjes heeft en tot de risicogroep behoort, getroffen zijn door corona? Biemans: "Ze hopen het. Het wordt een volksfeest als Ortega doodgaat aan corona."

Maar Ortega heeft wel vaker dit spelletje gespeeld. Als een duveltje uit een doosje kwam hij dan weer ten tonele. "Hij heeft al eens gepresteerd om op paaszondag, als een soort Jezus, weer te verschijnen", aldus Biemans. "Dat kan ook dit keer weer zo zijn."

Een leeg plein in de hoofdstad van Nicaragua Een leeg plein in de hoofdstad van Nicaragua

Ortega, die een repressief bewind voert, heeft het land stevig in de houdgreep. Zelf profiteert hij, maar zijn volk lijdt. Het ontkennen van de gevaren van corona maakt de situatie voor de bevolking nog zorgelijker. Biemans: "Ze zien hoe het in El Salvador gaat, waar de regering wel adequaat reageert. Ze worden aan hun lot overgelaten."

Gebroken

De tv-maker vertelt dat hij ooit met zijn gezin wil terugkeren naar Nicaragua, het land dat hij zo lief heeft: "Er is iets gebroken. Die liefde valt wel weer te lijmen, maar dan moet Ortega wel weg zijn."

Officieel telt Nicaragua zes besmettingen, één persoon is aan corona overleden.

In 2018 komt het volk in Nicaragua in opstand. President Ortega slaat hard terug.

De onlusten zijn de reden voor Biemans om het land te verlaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore