Wel op stembiljet

Bernie Sanders erkent verlies: het wordt Trump tegen Biden

08 april 2020 19:58 Aangepast: 09 april 2020 11:00
Joe Biden (links) en Bernie Sanders half maart tijdens een verkiezingsdebat. Beeld © AFP

Bernie Sanders was de laatste hindernis voor Joe Biden op weg naar de nominatie, en een hardnekkige. Nu beide kandidaten al een maand geen publieke bijeenkomsten meer hebben gehouden, erkent Sanders dat hij geen kans meer maakt op de nominatie. Correspondent Erik Mouthaan over wat dit betekent voor de slag om het Witte Huis.

Waarom erkent Sanders juist nu zijn verlies?

"Bernie Sanders weet dat zijn achterstand op Joe Biden te groot is om nog in te halen. Hij heeft een paar weken de tijd genomen om dat toe te geven, maar doet dit nu alsnog. De belangrijkste pijler van de Sanders-campagne is het nationaliseren van de gezondheidszorg. 28 miljoen Amerikanen zitten zonder zorgverzekering. Door het coronavirus wordt duidelijk dat het Amerikaanse zorgstelsel niet genoeg bestand is tegen deze crisis. Sanders hoopte dat zijn boodschap juist nu zou aanslaan, maar dat gebeurde niet. Hij erkent dus zijn verlies, maar hij blijft wel op het stembiljet staan."

Sanders wil dat Democraten linkser worden. Waarom is dat?

"Sanders heeft de meest toegewijde achterban van alle kandidaten en de meeste donateurs. Hij wil dat zijn standpunten belangrijk blijven. Na de verkiezingen van 2016 bleven veel zijn onderwerpen op de agenda staan, zoals het schrappen van de studieschuld en het gratis maken van gezondheidszorg. De kandidaat wil bewijzen dat zijn achterban zo toegewijd is, dat ze zelfs op hem stemmen met de kennis dat hij geen kans meer maakt. Hij wil dat dat de Democratische partij naar links opschuift en is bereid daarvoor te blijven vechten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bernie Sanders stapt uit de race om presidentschap Verenigde Staten

Wat betekent dit voor Joe Biden? 

"Joe Biden is al een tijd gestopt met het aanvallen van zijn Democratische tegenstanders. Hij ging er al van uit dat hij het hoogstwaarschijnlijk mocht opnemen tegen Trump. Nu probeert Biden zich op te stellen tegenover de president. Net als Trump spreekt Biden regelmatig het land toe over de corona-uitbraak. Joe Biden streamt live vanuit zijn huis en probeert daarbij zo presidentieel mogelijk over te komen. Hij betoogt dat Trump niet de geschikte leider is om dit land door een crisis te leiden. "

Gouverneurs maken de dienst uit. Zijn mensen nu wel bezig met de verkiezingen?

"Nee, nauwelijks. Die toespraken van Joe Biden worden vaak niet eens uitgezonden op tv. De meeste Amerikanen hebben nu behoefte aan informatie en leiderschap. Dat komt van mensen die bevoegd zijn om het land te besturen. Amerikanen kijken opeens elke dag naar toespraken van hun gouverneur. De gouverneurs besluiten bijvoorbeeld of een staat in lockdown gaat, of onderhandelen over het verkrijgen van beademingsapparatuur met de federale overheid. Ook vandaag schakelden de zenders weg van berichtgeving over Bernie Sanders om de toespraak van de New Yorkse gouverneur Cuomo uit te zenden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peiling voorspelt nek-aan-nekrace tussen Trump en Biden

Wordt het spannend tussen Trump en Biden?

"Sinds het begin van de uitbraak is Trump populairder geworden. Voor de corona-uitbraak vond zo'n 42 procent van de Amerikanen dat hij zijn werk goed deed, nu schatten sommige peilingen dat in op zo'n 46 procent. De verwachting is dat deze verkiezingen echt zullen gaan over hoe het land uit deze crisis komt.

Daar valt nu nog weinig over te zeggen. Nergens ter wereld zijn zoveel mensen besmet met het coronavirus als hier. Aan de ene kant heeft Trump vroegtijdig maatregelen genomen, zoals het staken van het luchtverkeer met China. Maar anderzijds is er nog steeds een gebrek aan tests, en heeft Trump lang volgehouden dat Amerika gespaard zou blijven voor de uitbraak. De uitslag hangt daarom sterk af van hoe het land er in november voorstaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental New York stijgt met 391 in een dag, gouverneur boos op jongeren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore