Corona in de VS

Trump ziet 'licht aan het einde van de tunnel' en promoot malariamedicijn

06 april 2020 05:24 Aangepast: 06 april 2020 06:21
President Donald Trump tijdens de dagelijkse persconferentie. Beeld © Zuma Press

De Amerikaanse president Donald Trump ziet 'licht aan het einde van de tunnel'. Dat meldde hij tijdens zijn dagelijkse persconferentie. Ook promootte hij opnieuw het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van dat middel.

Trump heeft hoop dat de uitbraak van het virus afremt, omdat het dodental in een aantal epicentra in de Verenigde Staten gisteren iets daalde. Zo meldde de zwaar getroffen staat New York gisteren 594 doden. Een dag eerder waren dat er nog 630.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijger in dierentuin New York besmet met corona: 'Verminderde eetlust'

"Misschien is dat een goed teken", vertelde de president tijdens de persconferentie. Vicepresident Mike Pence vertelde met enkele gouverneurs te hebben gesproken en ook die zien allemaal een trend van afvlakking van het coronavirus. Trump: "We beginnen licht aan het einde van de tunnel te zien."

Eerst nog een slechte week

Volgens Anthony Fauci, directeur van het Amerikaanse gezondheidsinstituut, volgt er eerst echter nog een hele heftige week. Hij verwacht de komende week veel nieuwe doden als gevolg van het coronavirus in de VS. Pas daarna zullen de effecten van de afvlakkende curve te zien zijn, stelt hij.

Fit blijven tijdens de coronacrisis doe je zo

Door de uitbraak van het coronavirus zijn sportscholen gesloten en zijn voetbal-, tennis- en hockeyclubs dicht. Naar verwachting blijft dat nog wel even zo. Hoe zorg je er dan voor dat je spieren niet verzwakken en je ongewenst kilo's aankomt?

De Amerikaanse president greep de persconferentie ook aan om opnieuw reclame te maken voor (hydroxy)chloroquine, het malaria- en reumamedicijn dat mogelijk helpt tegen de symptomen van het coronavirus. De werking ervan is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

'Zeer toxisch'

Eind vorige maand waarschuwde de Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bijvoorbeeld nog voor het middel. "Het is geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: chloroquine is zeer toxisch bij overdosering."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie: oud-malariamedicijn niet voorschrijven als preventief middel

'Het zou kunnen werken'

Trump meldde dat er in de VS 29 miljoen doses van het medicijn op voorraad zijn. "Het zou kunnen werken, het zou niet kunnen werken. Maar als het niet werkt, verliezen we niets", zei de president.

Toen een journalist vervolgens aan Fauci vroeg of het middel werkt, werd hij door Trump onderbroken. "Ik heb daar al vijftien keer antwoord op gegeven", stelde de president.

Bekijk dat fragment hier:

Spoedig herstel voor Johnson

Trump wenste de Britse premier Johnson tijdens de persconferentie ook een spoedig herstel toe. Premier Johnson werd gisteren in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij anderhalve week geleden besmet raakte met het coronavirus. Hij moest naar het ziekenhuis vanwege 'hardnekkige symptomen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse premier Johnson vanwege corona opgenomen in ziekenhuis

Trump hoopt dat de premier snel opknapt. "Hij is een vriend van me. Hij is een geweldige leider. Hij is vandaag naar het ziekenhuis gebracht, maar ik heb goede hoop dat het goed met hem gaat", vertelde Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Hij is een sterke man", voegde de Amerikaanse president eraan toe.

Dodental nadert 10.000

Gisteren overleden 1200 mensen in de VS aan het coronavirus. Een dag eerder waren dat er nog 1480. Het Amerikaanse dodental nadert daarmee 10.000.

Zeker 337.000 inwoners van de VS zijn besmet met het virus.

Nederland op slot gooien: wel of niet verstandig?

Veel landen om ons heen leggen het complete openbare leven plat. Maar ondanks het coronavirus mogen veel Nederlanders nog hun huis uit. Worden daardoor levens onnodig op het spel gezet? Of levert zo'n lockdown juist op een later moment veel risico op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore