Besmet door medewerker

Tijger in dierentuin New York besmet met corona: 'Verminderde eetlust'

06 april 2020 01:23 Aangepast: 06 april 2020 08:48
Ook bij deze grote katachtige in een dierentuin in New York werd corona vastgesteld. Beeld © Wildlife Conservation Society / AFP

In New York is een tijger besmet met het coronavirus. Het dier is vermoedelijk geïnfecteerd door een medewerker die zelf geen symptomen vertoonde. De tijger heeft een droge hoest en verminderde eetlust, maar komt er waarschijnlijk weer helemaal bovenop. Het is voor het eerst dat een dier in een dierentuin besmet is.

Het gaat om een 4-jarige Maleise tijger in Bronx Zoo in New York. Die dierentuin is al sinds half maart gesloten, maar voor de dieren wordt uiteraard nog gezorgd. Er zijn zes dieren in de dierentuin die ziekteverschijnselen vertonen, maar die zijn niet allemaal getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus velt Joe Exotic uit Tiger King

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Landbouw in een verklaring. De tijger is het eerste dier in de Verenigde Staten dat positief is getest op het coronavirus. Het is echter niet voor het eerst dat een dier besmet is geraakt met het coronavirus.

Enkele huisdieren besmet

Wereldwijd zijn al enkele huisdieren, waaronder bijvoorbeeld een kat in België, besmet met Covid-19. Nog niet eerder raakte een dier in een dierentuin besmet. Wetenschappers doen nog onderzoek of dieren het virus ook verder kunnen verspreiden.

Coronavirus bij dieren

Vorige week zocht RTL Nieuw uit of (huis)dieren ook besmet kunnen raken met het coronavirus. Het kan, maar volgens onderzoeker Wim van der Poel van de Wageningen Universiteit hoeven we ons geen zorgen te maken. "Het kan, maar ze lijken er niet heel ziek van te worden."

De verzorgers van deze apen dragen mondkapjes en handschoenen

Stichting AAP doet er alles aan om ervoor te zorgen dat haar apen niet besmet worden. "Als dat zou gebeuren, zou het een drama zijn."

'Preventieve maatregelen'

De dierentuin heeft 'preventieve maatregelen' genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er zijn drie andere tijgers en twee leeuwen in Bronx Zoo met een droge hoest, maar die dieren zijn niet getest op Covid-19. De besmette tijger heeft al sinds 27 maart symptomen van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

Geen andere diersoorten besmet

De dieren worden allemaal nauwlettend in de gaten gehouden. De dierenarts van Bronx Zoo hoopt bij te kunnen dragen aan wetenschappelijke kennis over het coronavirus.

Hij verwacht dat alle tijgers zullen genezen en het lijkt er vooralsnog niet op dat het virus ook op andere diersoorten in de dierentuin is overgesprongen.

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore