Ga naar de inhoud
Coronavirus

Racisme-rel in Frankrijk nadat arts vaccintest in Afrika oppert

Beeld © Zuma Press

In Frankrijk zijn de gemoederen opgelaaid na een opmerking van een corona-arts op de nationale televisie. Hij opperde om een vaccin te testen in Afrika. Het leidt tot woedende reacties. Oud-topvoetballer Didier Drogba: "Het zijn diep racistische woorden. Afrika is geen laboratorium."

De uitspraken waar zo veel om te doen is, werden gedaan in een live-uitzending op de Franse tv. Daarin bespraken twee doctoren een tuberculosevaccin waarmee misschien het coronavirus kan worden bestreden. Experimenten met dit vaccin staan gepland in Europa en Australië.

'Experiment in Afrika'

"Als ik provocerend mag zijn", stak Jean-Paul Mira van wal, "moeten we dit experiment dan niet in Afrika doen, waar er geen mondkapjes zijn, geen behandeling of intensive care?"

Mira, het hoofd van een Parijse ic-afdeling, trekt vervolgens de vergelijking met andere experimenten. "Een beetje zoals eerder is gedaan in bepaalde aids-studies waarbij we dingen uitproberen onder prostituees omdat we weten dat ze een groot risico lopen en zichzelf niet beschermen."

Hij krijgt bijval van de andere deelnemer aan het live-gesprek. "Je hebt gelijk", zegt Camille Locht, onderzoeker aan het Franse nationale gezondheidsinstituut. "En trouwens, we overwegen nu een parallel experiment in Afrika met dezelfde aanpak."

‘Walgelijk’

Al snel volgden er snoeiharde reacties op de uitspraken. "Afrika is geen laboratorium", zegt Didier Drogba. De Frans-Ivoriaanse oud-topvoetballer spreekt van 'diep racistische woorden' in een serie tweets. "Beschouw Afrikanen niet als menselijke cavia’s. Het is absoluut walgelijk."

Een degradatie is het, volgens schrijver en socioloog Kaoutar Harchi. "De lichamen van vrouwen, armen, mensen van kleur worden meer dan ooit gereduceerd tot hun functie van cavia, van tester, zonder waarde."

Ook andere prominenten, de vakbond voor sekswerkers en antiracisme-organisaties hebben hun afkeuring uitgesproken. Een links politicus zegt: "Dit is geen provocatie, dit is simpelweg racisme."

‘Uit zijn verband gerukt’

De werkgever van Locht, het Franse nationale gezondheidsinstituut, zegt in een reactie dat de uitspraken 'uit hun verband gerukt' en 'verkeerd geïnterpreteerd' zijn. "Afrika mag niet worden vergeten of uitgesloten van onderzoek omdat de pandemie wereldwijd is." Het instituut benadrukt dat experimenten alleen plaatsvinden met toestemming van lokale autoriteiten.

Doelman
Lees ook:
Doelman vlucht uit Zuid-Afrika: 'Hier kan een ramp ontstaan'

De heren zelf hebben via hun werkgevers inmiddels sorry gezegd. Locht zegt in een verklaring dat hij de emoties begrijpt die hij met zijn uitspraken heeft opgewekt. Hij verontschuldigt zich, maar ontkent racistische opmerkingen te hebben gemaakt. Hij wilde naar eigen zeggen alleen maar bevestigen dat alle landen zouden moeten profiteren van onderzoek.

Jean-Paul Mira, die het gewraakte fragment begon: "Ik wil mijn excuses aanbieden en ik vraag degenen die zijn gekwetst, geschokt of beledigd zijn door mijn onhandige woorden om mijn excuses te accepteren." Mira zegt tegen The Huffington Post dat hij sinds de uitzending wordt bedreigd.

De
Lees ook:
De situatie in Afrika: ebolacentra omgebouwd tot coronaruimtes